A pupilla alkalmazkodási képessége 40 éves kor felett már romlik

2019.11.01. 12:12

Ezekre figyeljünk, ha sötétben autót vezetünk

Az elmúlt hétvégén eggyel visszatekertük az óra mutatóját, a nappalok rövidülésével pedig többet autózunk szürkületben és sötétben. A vezetési körülményeket a hűvös, nyálkás idő is befolyásolja, így nem árt néhány óvintézkedés, hogy elkerüljük a baleseteket. A LeasePlan segítségével tippeket is adunk ehhez.

K. A.

Rövidülő nappalok, romló látási viszonyok. ILLUSZTRÁCIÓ: KUKLIS ISTVÁN fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Ellenőrizzük az alapbeállításokat! Nincs esti autózás jól funkcionáló fényszórók nélkül. Legalább havonta egyszer ellen­őrizzük a világítást, mindig cseréljük a kiégett izzókat, és szánjunk időt a fényszórók optimális beállítására is. Ne hagyjuk ki a sorból az irányjelzőt és a ködlámpát, és ne feledkezzünk meg a műszerfali megvilágításról sem: csökkentsük a fényerejét, ha túlságosan intenzívnek és ezáltal zavarónak találjuk.

Fényszóró és szélvédő

Tartsuk tisztán a látóterünket! Hulló falevelek, eső, sár – az évszak sajátosságai miatt több a szennyeződés az utakon és az autón, ez tovább ronthatja az amúgy sem túl jó látási viszonyokat. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne csak a fényszórók legyenek tiszták, hanem a szélvédő is – gondoskodjunk az ablaktörlő lapátok ideális állapotáról is.

Rövidülő nappalok, romló látási viszonyok. ILLUSZTRÁCIÓ: KUKLIS ISTVÁN

Ügyeljünk a szemünkre! A biztonságos autós közlekedéshez alapvető fontosságú a jó látás. Ennek jelentősége esti, illetve éjszakai vezetés esetén jelentősen növekszik. Ám a pupilla alkalmazkodási képessége a világossághoz és a sötétséghez 40 éves kor felett fokozatosan romlik. Rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, és ha szükség van rá, időről időre győződjünk meg róla, hogy megfelelő szemüveget viselünk.

Romló reakcióidő

Készüljünk a bajra! Autónk szükséges felszereltsége az őszi-téli szezonban is kritikus. A megszokott, kötelező biztonsági tartozékok – elsősegélydoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög – mellé ne felejtsük el bekészíteni a láthatósági mellényt és az izzókészletet sem. Hi­­deg és sötét időben pedig kifejezetten hasznos, ha van nálunk jégkaparó, jégoldó hókefe, vontatókötél és elemlámpa.

Lassabban és egyenletesen! Sötétben nehezebben ítéljük meg mások sebességét és távolságát, ezért érdemes növelni valamelyest a követési távolságot. Mivel estére romlanak a reakcióidők is, inkább menjünk lassabban, de próbáljunk egyenletes sebességgel haladni. Hirtelen tempóváltással ne kényszerítsük extra manőverekre a többi autóst, így is csökkentjük a balesetek esélyét.

Pihenő, kávé

Alapszabály, hogy sose üljünk volán mögé fáradtan, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez különösen igaz a hideg időszakban, amikor a csúszós utak és a rosszabb fényviszonyok eleve megnehezítik a vezetést, ráadásul az óraátállítás és a szezonális változások is befolyásolhatják „alvás-ébrenlét mintázatunkat”. Egy-két óránként tartsunk pihenőt, szükség esetén pedig igyunk egy kávét vagy keressünk szállást éjszakára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!