Bulvár, celeb

2011.10.02. 00:54

Szentmihályon presszó lett

Hatvanéves az újhullámos postpunk, a ma már mindent, mindennel és mindenkivel játszó, legjobban önmagát feldolgozni szerető Gordon Matthew Thomas Sumner. Azaz a tizenhatszoros Grammy-díjas Sting. A mi legnagyobb szerencsénkre. Isten éltessen, Fullánk!

Garai Szakács László

Sting szólókarrierjének kezdetéig, legfontosabb dalszövegírója, vezető énekese és basszusgitárosa volt a The Police együttesnek. Mint szólóénekes és mint a The Police énekese több, mint 100 millió lemezt adott el és több, mint 16 Grammy-Díjat nyert. Első Grammy-Díját a Best Rock Instrumental Performance-ért kapta 1981-ben, ugyanekkor Oscar-díjra is jelölték a Legjobb Dal kategóriában.

Sumner Wallsendben született (North Tyneside-ban, Anglia északi részén) 1951. október 2-án Ernest Sumner és Audry Cowell gyermekeként. A házaspárnak még három gyermeke született: Philip, Angela és Anita. Sumner édesapja naplójában arról írt, hogy Gordon gyakran segített neki már 7 éves korától a munkában. Kora reggelenként tejet szállítottak.

The Police - Every breath you take

A Sumner-gyerekek római katolikus vallás szerint nevelkedtek, ír nagymamájuknak köszönhetően. Gordon legjobb barátja egy öreg spanyol gitár volt, szakadt húrokkal. Egyik nagybácsija után maradt rá, aki Kanadába emigrált. Gordon a Szent Cuthbert Gimnáziumba járt Newcastle-upon-Tyne-ban. Ezután a warwicki egyetemre járt, amit egy év után otthagyott. A zene ugyanis sokkal jobban érdekelte a tanulásnál.

Ki a fene az a Gordon?

A Phoenix Jazzmennel töltött időszakban Gordon Solomontól, a zenekarvezetőtől és pozanostól kapta a Sting becenevet, mert egyszer egy fellépésükön fekete-sárga csíkos pulóvert viselt. Általában ezt a nevet használja, kivéve a hivatalos dokumentumok aláírásakor. A Bing On The Night című film sajtóbemutatóján mondta egy újságírónak: „A gyerekeim Sting-nek szólítanak, az anyám is Sting-nek hív, de akkor ki a fene az a Gordon?"

Mindig úgy érezte, egyszer majd így tud elmenekülni a szegénységből.
Ebben az időszakban gyakran besurrant különböző nightklubokba, mint például a Club-A-Go-Go. Itt olyan zenészeket hallhatott játszani, mint Jack Bruce és Jimi Hendrix, akik későbbi pályáját befolyásolták.

Közben dolgozott kalauzként, építőmunkásként, volt adóhivatali dolgozó, mirelitüzemben is dolgozott. Később beiratkozott az Észak-Angliai Tanítóképző Főiskolára 1971-ben. Tanítói képesítést szerzett 1974-ben. Ezután két évig a Szent Pál Iskolában tanított Cramlingtonban, egy kis bányászfaluban. Az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police-sláger megírására: a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására. Mindkét dal kedvenc könyveihez, a Lolitához és a Cyrano-hoz is kötődnek.

Sumner már nagyon fiatalon tudta, hogy zenész akar lenni. Estéit, hétvégéit és a vakációit azzal töltötte, hogy zeneileg képezze magát. Olyan helyi jazz-bandákban játszott, mint a Phoenix Jazzmen, a Newcastle Big Band és a Last Exit.

The Police - Roxanne

1977 januárjában Sting Newcastle-ből Londonba költözött és nem sokkal később Stewart Copeland-del és Henri Padovanival (őt később Andy Summers váltotta fel) közösen megalapították a legendás The Police nevű új hullámos zenekart. 1978 és 1983 között 5 toplistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el.

Bár a zenéjüket eleinte a punk hangzás jellemezte, a The Police hamar átváltott a reggae-s rockra és a minimalista popzenére. Utolsó albumuk, a Synchronicity, a legsikeresebb számaikat tartalmazza, mint például az Every Breath You Take-t, amely 1983-ban jelent meg.

The Police - Message in a bottle

Ugyan igazán sohasem váltak szét, a Synchronicity után megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak. Ahogy teltek az évek, a bandatagok, különösen Sting, egyre inkább elutasította az újjáalakulás lehetőségét. 2007-ben aztán a The Police mégis újra összeállt és világkörüli turnéra indult.

Sting northumbriai ifi-futóbajnok volt 100 yardon, ám miután csak a harmadik lett a Nemzeti Ifjúsági Bajnokságon, feladta futókarrierjét. Police-időszakában lelkes kocogó volt és imádott szörfözni. Sakkozik, jógázik, szeret motorozni. Lelkes futball-szurkolója a Newcastle United csapatának, habár fiatalkorában a nagy ellenfél Sunderlandnek szurkolt. Akkoriban az iskola női focicsapatának edzőjeként is tevékenykedett.
Hétszer lépett fel nálunk, legutóbb idén június 30-án a sportarénában, ahol a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral együtt játszott.

Sting - Englishman in New York

Nincs ma olyan diszkó, házibuli, party, kívánságműsor, ahol egy-két The Police- vagy Sting-nóta ne hangzana el. Nekünk, magyaroknak minden bizonnyal az egyik legkedvesebb a Message in the bottle, amelynek refrénje „Send another S.O.S" simán énekelhető „Szentmihályon presszó lesz"-nek. Meg is teszi mindenki. Apropó: „elkérte" már a városrész a dalt „hivatalos himnusznak"?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!