remény

2021.03.11. 16:30

Tényleg Nobel-díjat kap idén Karikó Katalin? Jóval a díjkiosztó előtt meglesz a válasz

Komoly elismerés lenne, ha Nobel-díjat kapna idén Karikó Katalin. Vajon megfogadják Richard Dawkins evolúcióbiológus tanácsát a Nobel-bizottság jelölői?

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Nobel-díjat érdemel Karikó Katalin! – vallják sokan, köztük Richard Dawkins evolúcióbiológus, aki Twitter-üzenetben osztotta meg véleményét a világgal.

Mint írta: „Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!”

Bár a szavazás és az értékelés titkos, a jelöltek névsorát ráadásul 50 évre titkosítják, szerencsére a december 10-ei díjátadó előtt megtudhatjuk, hogy 2021-ben a fiziológiai és orvostudományi kategóriában Karikó Katalinnak ítélik-e a rangos elismerést. A nyertesek névsorát ugyanis – bő két hónappal a gála előtt – október első hétfőjén, azaz idén október 4-én közzéteszik – írja a Ripost.

 

Van esélye a magyar kutatónak a Nobel-díjra?

Vajon több pusztába kiáltott szónál, hogy kapjon Nobel-díjat Karikó Katalin? Őszintén szólva igen, Katalinnak jó esélyei vannak a Nobel-díjra! Idén feruárban – amerikai kutatótársával, Drew Weismannal – megkapta a rangos amerikai szakmai elismerést, a Rosenstiel-díjat, amit sokan „ajánlólevélnek” tekintenek a Nobel-díjhoz. A 49 díjkiosztón elismert közül ugyanis 36-an a Rosenstiel-díj után a Nobel-díjat is megkapták.

Ráadásul nem a magyar biokémikus lenne az első, akit oltás kifejlesztéséért díjaznak az Alfred Nobel nevét viselő rangos svéd elismeréssel. 1901-ben Emil von Behring a torokgyík elleni oltás, míg 1951-ben Max Theiler a sárgaláz elleni oltás kifejlesztéséért részesült Nobel-díjban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!