világraszóló vállalkozás

2020.10.10. 13:39

Történelmet ír együtt Vilmos herceg és Sir David Attenborough

Fontos ügyben fogott össze a két híresség.

Britain's Sir David Attenborough reacts during the naming ceremony of Britain's new polar research ship, the RRS Sir David Attenborough in Birkenhead, northwest England on September 26, 2019. (Photo by Asadour Guzelian / POOL / AFP)

Forrás: Asadour Guzelian / POOL / AFP

Fotó: AFP

Vilmos brit herceg és Sir David Attenborough új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a „környezetvédelem Nobel-díjaként” fognak emlegetni.

Sir David Attenborough Vilmos herceggel és családjával 2020 szeptemberében
Fotó: AFP PHOTO / KENSINGTON PALACE

A cambridge-i herceg és az angol természettudós a BBC Radio 4 egyik műsorában beszéltek az Earthshot Prize elnevezésű díjról, amelyet évente öt kategóriában osztanak ki a következő egy évtizedben.

A győztesek egymillió font (393 millió forint) pénzjutalomban részesülnek, ami azt jelenti, hogy a következő tíz évben kiosztott 50 millió fonttal az Earthshot Prize lesz a valaha volt legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi elismerés

– írja a BBC hírportálja.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémákra várnak olyan megoldási javaslatokat, amelyek segíthetik a bolygó regenerálódását 2030-ig.

Vilmos hercegék olyan „új megoldásokat” keresnek, amelyek világszerte képesek javítani az emberek életszínvonalát, különösen azokban a közösségekben, amelyekre a legnagyobb fenyegetést jelenti a klímaváltozás.

A díj nyitva áll mindenki előtt: magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok és egész országok is jelentkezhetnek.

Az Earthshot név egyébként a Moonshot kifejezésre utal: az Egyesült Államok azon törekvésére az 1960-as években, hogy eljuttassák az első embert a Holdra.

Vilmos herceg és Sir David Attenborough szerint most hasonlóan fókuszált erőfeszítésre van szükség – ezúttal globálisan – a környezetvédelmi problémák kezelésére.

Nagyon bízunk benne, hogy 2030-ra jelentős előrelépések fognak születni a bolygó néhány problémájának megoldásában – jegyezte meg a herceg a rádióműsorban.

A díjra november 1-jétől lehet jelentkezni, a díjátadó ceremóniát minden évben másik városban fogják tartani, első alkalommal 2021 őszén Londonban.

Az egymillió font pénzjutalmat kizárólag a nyertes ötlet kidolgozására és népszerűsítésére lehet fordítani.

Utóbbiban az Earthshot Prize Council tagjai is segíteni fogják a győzteseket. Vilmos herceg és Sir David mellett a szórakoztatóipar sztárjai, sportolók, üzletemberek, jótékonysági és környezetvédelmi szervezetek képviselői lesznek a tanács tagjai, akik a díj nagyköveteiként fogják népszerűsíteni a győztes ötleteket.

Az elismerés mögött álló magánszemélyek, vállalkozások és szervezetek is részt vesznek majd a díjnyertes ötletek támogatásában.

Borítókép: Sir David Attenborough 2019-ben az angliai Birkenheadben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!