Charlie angyalai

2009.03.19. 15:12

Figyelj oda! Jobban, mint ahogy azt egy idegen teszi...

Nem terveztem, hogy ilyen gyorsan újból tollat ragadok, de egyszerűen muszáj. A helyzet az, hogy – nem lesz szimpatikus, amit írok, de ettől sajna még igaz – Szegeden az elmúlt hónapokban meglehetősen sok olyan alkalmi/trükkös lopás történt, aminek generálója maga a sértett volt.

Mielőtt bárki zokon venné a kijelentést, gyorsan leírom, hogy anno én is jártam hasonlóan. (Egy pesti, csendes környéknek vélt utcában, a 0,5 percre leparkoló kocsimban hagytam a táskámat...mire visszaléptem, csak hűlt helyét találtam...okmányostól, pénzestől. A dolognak külön nyomatékot adott, hogy három nap múlva utaztam volna külföldre, de csak volna ...így egy életre megtanultam, hogy soha semmit nem hagyok a járműben.)

Azonban térjünk vissza a jelenbe: 2009. eleje óta az Újszegedi Rendőrőrs területén (Kübektől - a Tisza Lajos krt-ig) lévő éttermekben, szórakozóhelyeken megszaporodtak a zsebtolvajlással elkövetett bűncselekmények. Tipikus példa erre, amikor az elkövetők a kinézett „ügyfél" mögötti vagy melletti asztalnál foglalnak helyet - általában úgy, hogy a sértett kabátjához, táskájához feltűnés nélkül, könnyen hozzáférnek -, majd kb. 15-20 perc idő eltöltése után távoznak az étteremből úgy, hogy a sértett fogasra vagy székre felakasztott kabátja zsebében, vagy táskájában elhelyezett pénztárcát, irattárcát, bankkártyát, stb. eltulajdonítják. Mire feltűnik a hiány, a tolvaj már messze jár.

Napi szinten több feljelentést is kapunk, hogy bulihelyeken az asztalon hagyott telefont, táskát, pénztárcát (!) elemelték...vagy az elvesztett ruhatári jegyet illetéktelen személy kiváltotta. Hát vannak ilyen emberek! A hitelesség kedvéért azért pár feljelentésből álljanak itt részletek:

- helyszín: egy belvárosi vendéglő, időpont: 2009.01.04., ...étteremben a szék támláján elhelyezett kabátomból ismeretlen személy eltulajdonította pénztárcámat, iratokkal, készpénzzel együtt. Kár: 130.000,-ft.

- helyszín: belvárosi klub, időpont. 2009. 03.15., ..."ismeretlen személy a széken hagyott táskámból készpénzt és iratokat: szig., lakcímbejelentő, adókártya, jogsi, TB-kártya, bankkártya tulajdonított el."

- Helyszín: szintén egy belvárosi klub, időpont: ugyanaz a nap(!), „ a székre letett táskámból eltűnt a pénztárcám, bankkártyám, sminkkészletem...a bankkártyával még aznap megkíséreltek pénzhez jutni."

- És ezen a napon ugyanitt még két ilyen eset történt.

- - stb, stb, stb.

Most tudom, hogy sokan megjegyzik, hogy velük aztán ilyen felelőtlenség nem történhet. A baj egy perc alatt megvan. Elég egy farzsebből kidomborodó pénztárca, vagy egy telefon, volt-nincs.

Ha a baj bekövetkezik, rögtön értesíteni kell a rendőrséget:107, 112! De ezzel együtt is - ki kell jelenteni - az ilyen jellegű bűncselekmények nyomozása a legnehezebbek közé tartozik: nincs szemtanú, nyomszegény, az észlelés is későn történik...tehát az óvatosság és az elővigyázatosság sokat segíthet, kvázi megelőzhet. Egy kis "saját biztonsági rendszer" = pénz- és időspórolás (mert, ha nincs, van, aki egy külföldi utat is „megspórol" :-( lsd. előbb).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!