Charlie angyalai

2015.06.02. 16:46

Prevenciós foglalkoztató füzet készült kisiskolásoknak

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete adott otthont 2015. június 1-jén annak a sajtótájékoztatónak, amelyet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tartott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a Szeged-Csanádi Egyházmegyével közösen a „Lépésről lépésre a biztonságért” komplex bűnmegelőzési program legújabb elemének ismertetése alkalmával. A sajtótájékoztatón a kisiskolásoknak készült prevenciós ötlettárát mutatta be a CSMRFK.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, majd Dr. Kozma Gábor, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Hatala József nyugalmazott r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a pályázati támogatások szerepéről beszélt a bűnmegelőzésben.

 A „Lépésről lépésre a biztonságért” komplex bűnmegelőzési program legfontosabb elemeiről Dr. Lukács János r. dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tájékoztatta az érdeklődőket.

Elmondta, hogy a 2009-ben indult projekt most egészült ki az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak és pedagógusainak szóló, a bűn- és baleset-megelőzési ismeretek elsajátítását gyakorlati feladatokkal is segítő munkafüzettel. A Lépésről lépésre a biztonságért című bűn- és baleset-megelőzési kiadvány az alsó tagozatos nevelő-oktató munka fejlesztési területeinek megvalósítását segíti, a Nemzeti Alaptanterv által meghatározott nevelési területek közül főleg a „Családi életre nevelés”, valamint „A testi és lelki egészségre nevelés” célkitűzéseihez nyújt ötlettárat a pedagógusok számára. A biztonságos jövő megalapozását segíti elő a 11 téma feldolgozása, az összefoglaló, illetve a kapcsolódó társasjáték.

Kiemelte, hogy a közlekedési szabályok betartásának szükségességére, a káros függőségekhez vezető szokások kialakulásának megelőzésére, már az alsó tagozaton tanító pedagógusoknak is fel kell hívniuk a figyelmet. Nemcsak a különböző tantárgyak részterületeként, de a nem tanórai keretek között folyó, egyéb iskolai foglalkozások, programok keretében is lehetőséget ad a kiadvány a játékos ismeret elsajátítására.

A munkafüzet témaköreinek bevezető része - mely egy általános iskolai tanuló története alapján íródott - az életkori sajátosságokhoz igazodva, Zita és Miki, valamint kutyáik egy napját követik végig.

A bevezető történet után általában a két kutya hívja fel a figyelmet a gyerekek helyes és helytelen döntéseire, a témakörökkel kapcsolatos főbb tudnivalókra. Ezt követi az adott téma feldolgozása elméleti részekkel és gyakorlati feladatokkal. A megjegyzendő szabályokat felkiáltójellel emeli ki a kiadvány, a tanácsok gyűjteménye pedig színes keretbe foglalva szerepel a munkafüzetben. Az egyes témakörökhöz kapcsolódó érdekességek (TUDTAD?) a tanulók motivációjának fenntartását szolgálják.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a következő időszakban a munkafüzetet a Szeged-Csanádi Egyházmegye köznevelési intézményeiben fogják teszt jelleggel használni. Majd a véglegesített fejlesztő-foglalkoztató csomag a 2015/2016-os tanévtől teljes egészében hozzáférhető lesz a www.bulisbiztonsag.hu weboldalon.

 


 

A rendezvényen Csongrád megye rendőrfőkapitánya elismerésben részesítette Gyurik Zitát, a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos tanulóját, a munkafüzetnek az elkészítésében való részvételéért.

 

EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN!

112

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!