Csongrád és környéke

2007.01.22. 15:19

Négy körforgalom lesz a csongrádi elkerülőn

Négymilliárd forintba kerül a Csongrádot elkerülő út, amelyet 2009-re építenek meg. Az elkészült tervek szerint a 4528 méter hosszú szakaszon négy körforgalmat, egy fél és fénysorompós vasúti átjárót, illetve szervizutakat terveznek. A nyomvonal 17 hektáros területének kisajátítása összesen 129 bel- és külterületi ingatlant érint, egy tanyánál zajvédő falat kell építeni.

Bíró Dániel

A nagyításhoz kattintson a képre!Október 25-e óta van jogerős építési engedélye Csongrádnak a 451-es főút elkerülő szakaszának megépítésére. A beruházás előkészítői munkái már az ezredfordulón megkezdődtek. 2004-ben már majdnem rábólintottak a tervekre az illetékesek, amikor a Kiskunsági Nemzeti Park módosítást kért, mert a nyomvonal olyan gyepterületet érintett, amely védett madárfajok és fűfélék élőhelyéül szolgál.

Habár egy felüljáró is szerepelt az eredeti elképzelések között, a költségcsökkentés és a csongrádi vasúti szárnyvonal bizonytalan jövője miatt ezt kihúzták a tervekből.

A jóváhagyott tervek szerint a 4528 méter hosszú új út ötven méterrel lesz rövidebb a 451-es főút várost átszelő szakaszánál. Két végpontja a kiskunfélegyházi és az ipari parkhoz vezető „elkerülő" út találkozásánál, illetve délen, a vasúti átjáró közelében lesz. Mindkét helyen körforgalom könnyíti meg a közlekedést. Az út a Panol telepét megkerülve, a Héjja Testvérek húsüzeme és a vele szomszédos tanya között szeli át a Szegedi utat, ebben a csomópontban is körforgalom épül. Ezt követően kelet felől kerüli meg az új szakasz a természetvédelmileg értékes területet, a Kéttemető útnál pedig – nagyjából egy kilométerre a szemétteleptől – újabb négyágú körforgalmat alakítanak ki. A vasútvonal keresztezésénél – a felüljáró helyett – egy fél- és fénysorompós vasúti átjárót építenek, a környező tanyák biztonságos megközelítését pedig a nyomvonal mentén több, négy méter széles, hengerelt, kohósalakos szervizút fogja biztosítani.

A nyomvonal 17 hektáros területének kisajátítása összesen 129 bel- és külterületi, jórészt magántulajdonban lévő ingatlant érint. Hacsak a tulajdonos el nem adja az államnak, egy Szegedi úti tanyánál zajvédő falat kell építeni. Csongrád településrendezési terve a gyűrűn belül fejlesztési területeket jelölt ki a kiskunfélegyházi, a Kéttemető és a Szegedi út mentén, ezek azonban nincsenek közművesítve, úgyhogy egyelőre bizonytalan, mikor települhetnek be vállalkozásokkal az elkerülő mentén felértékelődő telkek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!