Csongrád és környéke

2016.08.05. 14:18

Felgyő Csongrád megye Dallasa

Felgyő vezeti 518 ezer forinttal a megyében az egy főre jutó évi EU-támogatási listát. Ez Szegeden 250 ezer forint. Ugyanakkor négy település - Ambrózfalva, Csanádalberti, Kövegy és Nagyér -, egyetlen fillér uniós támogatást sem kapott az elmúlt kilenc évben az atlatszo.hu adatai szerint.

Máté Gergely - Szabó C. Szilárd

Az atlatszo.hu oldalán található egy olyan térkép, amely bemutatja, mennyi uniós támogatást kaptak 2007 és 2015 között a magyar települések. Ez alapján vettük sorra a Csongrád megyei településeket. Az adatokból kiderül, hogy a közel ezerkétszáz fős Felgyőn jutott évente a legtöbb uniós támogatás (518 ezer forint) egy lakosra.

 

Horváth Lajos felgyői polgármester lapunknak elmondta, náluk épült fel az EU és a magyar állam támogatásával, 82 önkormányzat beruházásában a regionális hulladéklerakó, melynek fejlesztésére 4,5 milliárd forintot adott az Európai Unió. Hangsúlyozta, ugyancsak Felgyőn épült meg uniós támogatásból a palántanevelő üzem, amely szintén növelte az egy főre jutó EU-támogatást.


Horváth Lajos elmondta, a jövőben paradicsomgyár – ahol termálvizes, talaj nélküli nevelést folytathatnak – és  erőmű épülhet Felgyőn. Olyan szemétégetőt terveznek, amely a műanyagot tiszta energiává alakítja. Felgyő mellett Mórahalmon, Kisteleken, Forráskúton és Szegeden volt még nagyon magas (250–455 ezer forint) az évi egy főre jutó EU-támogatás.

 

Évi százmillió palántát állítanak elő a felgyői palántagyárban, amely uniós támogatásból épült. Fotó: Karnok Csaba

Évi százmillió palántát állítanak elő a felgyői palántagyárban, amely uniós támogatásból épült. Fotó: Karnok Csaba

Ezzel szemben az ötszáz lelket számláló Árpádhalmon évente 69 forint volt az egy főre jutó uniós támogatás az atlaszto.hu adatai szerint. Ez azt feltételezi, hogy a kilenc év alatt összesen 316 ezer forint uniós forrás érkezett a faluba. A megye legkisebb településére, a mintegy négyszáz fős Kövegyre azonban még ennyi uniós támogatás sem érkezett az oknyomozó portál információi szerint.


Galgóczkiné Krobák Mária kövegyi polgármester elmondta, több uniós pályázatuk is volt, amelyeket Csanádpalotával közösen nyertek. – Tavaly épült meg például 119 millió forintból az az egy kilométeres kerékpárút, amely projektnek Palota volt a gesztora. A bicikliút mellett más elemeket is építettek a szomszédvárban – mondta Galgóczkiné Krobák Mária. A polgármester hangsúlyozta, hazai forrásból fejlesztették a játszóteret, építettek utat, járdát és sportöltözőt. Kövegy mellett Ambrózfalvára, Csanádalbertire és Nagyérre sem jutott egy fillér uniós forrás sem az oknyomozó portál adatai szerint.

Kellene egy klassz cukrászda


Mórahalmon négyszer több (455 ezer forint) az egy főre jutó évi EU-támogatás, mint Orbán Viktor szülőhelyén, Felcsúton (103 ezer forint). Ön mit fejlesztene a lakóhelyén? – kérdeztük olvasóinktól.

Börcsök Andrásné: – Közutakat kellene fejleszteni, nem focipályát.

Korom István: – Szegeden azokat kéne végre elindítani, amiket beharangoztak, bevállaltak (liget-, Stefánia-rehabilitáció, tömegközlekedési megállók felújítása, a Tisza Lajos körút felújításának folytatása, kerékpárutak építése), az uszodát már legalább tervezik, így azt nem sorolom ide. Persze tudni kell, hogy Orbánék 1-1,5 évig kotlottak az EU-forrásokon, vagy nem írták ki időben a pályázatokat, és így nehéz a városvezetés dolga! A kis falvak meg néha azért nem kaptak pénzt, mert nem tudtak pályázni, vagy nem volt meg az önerő sem.

Pál Ibolya: – A harmadik hidat kellene végre felépíteni, mert nagyon hiányzik Szegednek. Buha Istvánné: – A Hágit kellene rendbe tenni, meg a Nyitra utca környékére kellene egy klassz cukrászda, ahol fagyit és sütit kaphatunk.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!