Csongrád és környéke

2017.11.29. 13:05

Újból belakja Csongrádot a bútorgyár

Egymillió euró értékű árut tárol a csongrádi gyermekbútorgyár logisztikai központja, ahonnan Spanyolországba és Svédországba is indulnak kamionok. A központot bővíteni fogják, a jelek szerint érdemes bútort gyártani.

Bakos András

– Korábban kivittük a bútorainkat Németországba, onnan indították útnak a szállítmányokat a vevőkhöz. Most innen megy az áru az üzletekhez. Eleve úgy pakolják meg a kamiont, hogy a megadott útvonalon járva mindenütt csak a soron következő csomagot kell levenni. Nincs többszöri átpakolás, még kisebb az esély arra, hogy az áru sérüljön – magyarázta a csongrádi beruházás hasznát Batka Zoltán, a Roba Tisza Kft. ügyvezetője.


Az általa vezetett gyermekbútorgyár német tulajdonosának másik cége, a Kidsco Furniture Kft. tavaly májusban vette meg a Csongrád szélén álló építési területet. Akkor egy csarnok betonpillérei álltak itt.

 

A csongrádiak Tesco-csontváznak nevezték, mert a hipermarketlánc itt 2010 karácsonyára nyitott volna áruházat, csak a válság közbeszólt, és nem fejezte be az építkezést.

Az új vevő azonban a saját tervei szerint befejezte az épületet, közel 300 millió forintból, pályázat, hitel nélkül, csak saját erőből. A próbaüzem után idén nyáron elkezdték feltölteni az 5000 négyzetméteres logisztikai központot és raktárat. Mostanra a kétharmadáig telt meg. Az itt lévő áru eladási értéke eléri az egymillió eurót.

 

Újból belakja Csongrádot a bútorgyár - GALÉRIA


Most nyolcan dolgoznak itt, hamarosan emelkedik a létszám. Tervezik azt is, hogy még egy ugyanekkora egységgel bővítik a központot, mert a jelek szerint megéri. Az utóbbi években a gyár is bővült, és elérte a dolgozói létszám a kétszázat.

 

Ez azért érdekes folyamat, mert a szocializmus derekán a bútorgyár egész városnegyednyi helyen, több épületben működött, aztán a rendszerváltás táján zsugorodott, eladogatta a területeit, többek között a bevásárlóközpontnak is. Most fordul a trend.

– A legtöbb kamion továbbra is Németországba és a szomszédjaihoz megy, de szállítanak a bútorainkból Spanyolországba, Franciaországba és a skandináv államokba is – mondta Batka Zoltán. Az egykori szocialista blokk helyén kevesebb a vevő. Ez biztosan nem az igényen, hanem a lehetőségeken múlik. Ahol az átlagos lakásméret a másfél szobás, ott nincs sok tér arra, hogy komplett szobát rendezzenek be a gyerekeknek. Azért a csongrádi gyár úgy számol, hogy hosszú távon errefelé is több bútort adhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!