Csongrád és környéke

2010.12.20. 20:25

Megnyitották a csongrádi elkerülőt

Csongrád - Mindenfajta ceremónia nélkül átadták tegnap a csongrádi elkerülő utat. Az új szakaszt mi is teszteltük, és kiderült: 3,5 perc alatt lehet megkerülni a várost.

Bíró Dániel

Sokan csalódhattak tegnap reggel, akik már nem szerettek volna Csongrádon keresztülhajtani. Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy több hatósági és egyéb hozzájárulás késése miatt a kivitelezés lezárulta után két hónappal sem lehet ráhajtani a 451-es főút új, Csongrádot elkerülő szakaszára. A jó hír pénteken érkezett, amikor Kőrösi Tibor polgármester bejelentette, hogy hétfőtől járható az elkerülő. Ehhez képest tegnap reggelre sem a terelőtáblák, sem a hó nem tűnt el az elkerülőről, amelyet végül délben nyitottak meg.

Hogy legyen összehasonlítási alapunk, előbb a 451-es főút eddigi belterületi szakaszán mentünk végig autóval. A 4,3 kilométeres utat a sebességkorlátozások betartása mellett 6 perc alatt tettük meg, míg az elkerülőn – amely 4,5 kilométer hosszú – 3,5 perc alatt mentünk végig. Úgy tapasztaltuk, hogy a kamionosok többsége az új útszakaszt választotta, de volt olyan vontatmány, amely a városközpont felé vette az irányt. Összességében egyértelmű, hogy déltől jelentősen lecsökkent az átmenő forgalom Csongrádon.

A teherautók többsége már az elkerülőt használja. A szerző felvétele

A teherautók többsége már az elkerülőt használja.
A szerző felvétele

Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz az elég gyatra állapotban lévő belterületi útszakasszal, amely az elkerülő megnyitása után az önkormányzat kezelésébe kerül. A közútkezelőtől azt a választ kaptuk, hogy többszöri tárgyalás után született megegyezés a várossal. Az egyeztetések még az önkormányzati választások előtt a korábbi polgármesterrel, Bedő Tamással történtek. Az önkormányzat kérte a közútkezelőt, hogy az átadás előtt különböző javítási munkákat végezzen el. Az erre vonatkozó műszaki felmérések megtörténtek, és a kivitelezés költségeinek becslése is elkészült. Ennek nettó összege 114,1 millió forint, a döntés a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központé. Amennyiben a pénz a rendelkezésükre áll, kiírják a közbeszerzést a felújításra. Addig pedig saját hatáskörben folyamatosan végeznek kátyúzási munkákat ezen a szakaszon – tudtuk meg a közútkezelőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!