Csörög

2010.10.18. 19:42

Csörög, 2010. október 19.

Kedves Olvasóink! Közérdekű problémáikat, tapasztalataikat ma Farkas Judit újságíróval oszthatják meg. Az ügyeletes újságíró hétfőtől péntekig 9 és 21 óra között hívható a 06-30/218-1111-es mobiltelefonszámon. E-mailt a [email protected] címre küldhetnek. SMS-számunk: 06-30/303-0921. Ha nem kapott újságot, hívja a 62/567-864-et, vagy jelezze a [email protected] e-mail címen!

Megtévesztő tábla

Szegedi olvasónk arra hívta fel a figyelmünket a 70/338-0388-as telefonszámról, hogy a Bolyai János utcára az építkezés miatt most nem lehet behajtani a Kálvária sugárút felől, ám ki van rakva az utca elejére egy fizetős parkolást jelző tábla, amit nem lehet látni, ha valaki a Gogol utca felől közelít. Olvasónk panziót üzemeltet, több vendégét akarták már megbírságolni emiatt. Kéri az illetékeseket: intézkedjenek!

Otthon szülés

A 70/312-2216-os számról egy nyugdíjas szülésznő mondta el véleményét az otthon szülésről. Szerinte joga van az édesanyának eldönteni, hogy kórházban vagy otthon szül, de csak akkor, ha az otthon szüléshez a háttér – gyors kórházba szállítás szükség esetén mentővel, műtő, inkubátor – rendelkezésre áll. A szülésnél számtalan olyan komplikáció merülhet fel, amely előre nem látható, így ezekre bármikor szükség lehet. Olvasónk azt mondta: az otthon szülés esetében el kellene gondolkodni azon is, az édesanyák írjanak alá egy papírt, hogy kijelentik: minden, az otthon szülés során fellépő komplikációért vállalják a felelősséget.

Gödrös kereszteződés

Újszegeden javítják az évek alatt feltúrt utcákat, jelenleg a Közép fasor és a Tárogató utca kereszteződésében dolgoznak, osztotta meg rovatunkkal dr. Ürmös Ferenc. Olvasónk jelezte, hogy egy sarokkal kijjebb a Tárogató utcát keresztezi a Zsombolyai utca, és bár a kereszteződésig minden irányból jó minőségű út vezet, magát a kereszteződést – és húsz métert a Zsombolyai utcából – nem javították. A csatornafedő dombszerűen kiemelkedik, előbb-utóbb elesik ott egy motoros vagy biciklis, és tragédia történik: helyre kellene állítani ezt a kereszteződést is.

Kátyú

Szegedi olvasónk Makkosházon lakik. A 62/484-091-es számról jelezte, hogy a Csongrádi sugárúti körforgalom benzinkút felőli becsatlakozásánál hatalmas kátyú és aszfaltfelgyűrődés akadályozza a forgalmat. Kéri az illetékeseket, javítsák ki az utat!

Reál képzés

Vásárhelyi olvasónk, Varga Sándor csalódottan vette tudomásul, hogy új felsőfokú intézmény indul Hódmezővásárhelyen, de ismét humán ágazat, nem reál képzés. Olvasónk úgy tapasztalja, vissza van fogva a reál irányú képzés Magyarországon, pedig a humán vonal gazdasági szempontból pénzt visz el, míg a reál pénzt hoz. A visszafogásnak az is oka lehet, hogy a műszaki, természettudományos képzés költségigényes a kutatólaboratóriumok, a kísérleti eszközök miatt. Csakhogy hamarosan oda jutunk, hogy elfogynak a matematikai, kémiai, fizikai képzettségű emberek, a mérnökök.

Plakátragasztó

Várnai Szilárd Szegedről jelezte: fiatalok a jobb- és baloldalról egyaránt már szedik le a választási plakátokat az oszlopokról. Olvasónk visszaemlékezett a régi mondásra: korábban a „leteszem a csirizes vödröt" azt jelentette, ma már nem dolgozom tovább. A gabonafélék lisztjéből készített vízoldású ragasztó, a csiriz két-három hétig tart, aztán a plakátok leáznak, de nem hagy nyomot az oszlopokon a ragasztó. Manapság azonban olyan erős szintetikus ragasztókat használnak, hogy hiába kaparják, tépik le a plakátokat, a ragasztóanyag nyomot hagy az oszlopokon, amit sokszor csak újrafestéssel lehet eltüntetni. Talán érdemes lenne visszatérni a csirizhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!