DélmagyArchív

2014.07.30. 00:00

Volt-e a hölgy fürdőszoknyája alatt még valami?

DélmagyArchív 1925: Mindenki erre volt kíváncsi, de másról beszéltek. Rendőr ellenőrizte az újszegedi partfürdőn a fürdőruhák hosszát.

Panek Sándor

A fürdőruha-ellenőrzés esete a Délmagyarország 1925. augusztus 14-i számában.

Minden azzal kezdődött, hogy a rendőrség 1925-ben harcba szállt az újszegedi tiszai strandolás erkölcsi fertője ellen.


A strandrendelet a férfiaknak egész testet befedő fürdőruhát írt elő, a nőknek pedig tiltotta a fürdőtrikó, vagyis a mai dressz viselését, valamint a mélyebb dekoltázsokat. Ugyancsak rendelkezett a női fürdőruhák hosszáról.


A rendőrség külön strandbiztosságot is felállított és rendőrfogalmazót rendelt ki a fürdőruhák vizsgálatára. Ennél hasznosabb volt, hogy a Tisza átúszását is megtiltották.


Ennyi erőfeszítésnek kellett, hogy legyen eredménye.


A strandszezonban 15 strandoló állt bíróság elé. Ha első botlásról volt szó 75 ezer korona büntetésre számíthattak, ami nem volt nagyon nagy pénz. Egy szegedi villamosjegy 1925-ben 2200 koronába került, így a büntetés a mai árak mellett kb. 15 000 forintnak felelt meg. A visszaesők azonban félmillió koronát kockáztattak.

 

A strand-botrány esete a Délmagyarország augusztus 18-iki számában

Augusztus 15-én szombaton a fürdőruhát ellenőrző rendőröknek kivont karddal kellett felkészülniük a fenyegetően közeledő strandolókra.


Aznap a zsúfolt partfürdőre csapott le a közeg. Az egyik rendőr egy fiatal nőhöz lépett, akinek feltűnően rövid volt a fürdőszoknyája.

A strand vízben álló fahídján tömeg verődött össze, és többen úgy hallották, hogy a rendőr arra kérte a nőt, emelje fel a szoknyáját, és úgy mutassa meg, van-e alatta még valami. (Milyen bájos, árulkodó elhallás!)


Terjedt a hír, gyűlt a tömeg és egyre fenyegetőbb lett, az emberek már pfújogtak és gyűrűbe fogták a rendőröket. Csata végül nem lett, a nő közben eltűnt a vízben, de a rendőrök kiszúrták a „felbujtó" fiatalembert és rendőrbíróság elé állították közcsend megzavarása címen.

Soós László pere a Délmagyarország 1925. szeptember 1-jei számában


A bíróság a főkolomposnak talált Soós Lászlóra félmillió koronát szabott ki. Érdekes tárgyalás volt: a vádlott elhívta barátait tanúskodni, a rendőrség pedig a tanúkat is megvádolta, így Soós nem tudott védelméül tanút hozni, barátai pedig fejenként háromszázezres büntetést kaptak.


Soós László végül barátai büntetését is kifizette, így közel 2 millió koronájába került a térd fölötti fürdőruhás hölgy, akiről senki sem tudta meg, amire mindenki kíváncsi volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!