DélmagyArchív

2014.09.03. 23:00

Az állomásfőnök díványain pattogott a bomba

DélmagyArchív 1941: Szeged ellen a II. világháború első légitámadását a jugoszlávok hajtották végre. 9 szerb pilóta nyugszik a Belvárosi temetőben.

Panek Sándor

Híradás a jugoszláv bombatámadás másnapján. Délmagyarország 1941. április 8.

Az 1944. június-szeptember időszakban Szeged ellen végrehajtott súlyos brit-amerikai légitámadások előtt a II. világháború első bombázása 1941. április 7-én érte a várost, amikor a jugoszláv légierő dobott 6 bombát Szegedre. 


A jugoszláv bombázásnak nem volt halálos áldozata, 7-8 ember sérült meg, viszont a támadó kötelék összes gépét megsemmisítette a légvédelem. 


Az MTI akkori jelentése szerint Szegeden már második napja légoltalmi készültségben vártak egy esetleges jugoszláv légitámadást. A várost mégis váratlanul érte az április 7-i, 11 óra körül érkező légitámadás, a riadót már csak az első bombák után fújták meg. Ezt követően azonban a légvédelem heves tüzet zúdított a jugoszláv gépekre.


Aznap két jugoszláv kötelék repült be magyar területre, az egyik célpontja Pécs, a másiké Szeged volt. A szegediek elsősorban a vasúti állomást és a vasúti hidat keresték.


Az első támadásnál a szürke testű jugoszláv gépek 6 bombát dobtak le Szegedre, a vasútállomás környékére. Ezek közül az egyik áttörte az állomás mennyezetét és Lovas Gáspár állomásfőnök lakásában a díványra esett.

 

A díványon landolt a bomba. Délmagyarország 1941. április 10.


A dívány rugózata a bombát átdobta a szoba másik oldalán lévő másik díványra, amely ugyancsak rugós volt. Itt egy puha díványpárnára esett – és nyugton maradt. Később utászok távolították el.

 

1941. április elején a magyar kormány elfogadta Németország ajánlatát a jugoszláviai beavatkozásra. Április 3-án Teleki Pál miniszterelnök öngyilkos lett, április 6-án pedig a németek lerohanták Jugoszláviát. A Luftwaffe aznap 24 000 áldozattal járó bombázást hajtott végre Belgrád ellen.

A Boldogasszony sugárúton a villamossín és a járda között vágott 3 méter átmérőjű gödröt egy másik bomba. A Galamb utca sarkát és a Liliom utcát érte egy-egy másik találat, amelyek a villamosvezetéket rongálták meg, valamint a szomszéd házak tetőcserepeit vitte le a légnyomásuk. Ezek mellett a vasúti töltés kapott még két bombát.


A vasúti hidat támadó egyik Blenheim gépet gépágyú találta el, majd az újszegedi kendergyár területére zuhant. A személyzet mindhárom tagja, Vladimir Jovicic I. oszt. kapitány pilóta (a 215 század parancsnoka), Mirko Jovanovic alhadnagy megfigyelő, és Marko Toskovic őrmester, szerelő-lövész életét vesztette.


A Szegedre repülő kötelék 6 gépe közül 3-at Szeged felett lőttek le, hármat pedig a városon kívül.


A légiharcban a város fölött lelőtt jugoszláv gépek 9 pilótáját április 9-án temették el Szegeden.

 

Eltemették a szerb pilótákat. Délmagyarország 1941. április 10.


A holttesteket a közkórház ravatalozójából a belvárosi temető katonai sírkertjében helyezték végső nyugalomra. A gyászszertartást a római katolikus mellett a görögkeleti rítus szerint is megtartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!