DélmagyArchív

2014.10.09. 12:29

A disznóólból lakoltatták ki az árokpartra

DélmagyArchív 1938: Szerencsére innen tovább már nem lakoltatták a házaspárt.

Panek Sándor

Patyik József napszámos és felesége 1938. május 29-től egy héten át az újszegedi Fürj utcában az árokparton töltötték az éjszakát, miután kilakoltatták őket a disznóólból, ahol addig laktak.


Patyik története azzal kezdődött, hogy barátjával, az újszegedi templom harangozójával közösen bérelt egy olcsó lakást. A barát azonban, akiből időközben az újszegedi templom kéregetője lett, jobb ajánlatot kapott két szegénysorú idős asszonytól, akik saját lakásukban laktak, de munkaképtelen szegényeknek járó havi 6-6 pengőt kaptak a várostól.


Patyik József egyedül nem tudta tovább fenntartani az olcsó lakást, ezért kiköltöztették. Hirtelenjében nem tudott más albérletet megfizetni, ezért engedélyt kapott a háztulajdonostól, hogy a kutyaház szomszédságában álló 3x3 méteres, alacsony mennyezetű odúban, a sertésólban húzódhassanak meg.

 

A Patyik házaspár kilakoltatása a disznóólból. Délmagyarország 1938. június 4.


Az albérlet nem volt kikövezve és odabent nem lehetett kiegyenesedve megállni, a berendezést pedig egy rozzant ágy és egy kis fiókos tároló szekrény alkotta.


A háztulajdonos végül megelégelte a helyzetet, hogy emberek laknak a sertésólban, elment a rendőrségre, ahol azt a választ kapta, hogy nincs akadálya a kilakoltatásnak. Kitette a bútorokat az árokpartra.


Patyik József egy hét után szerencsére alkalmi munkát kapott, és feleségével egy Mikszáth utcai házmesternél szerzett egy kisszobát havi 5 pengőért.


Az újság beszámolója szerint az aggódó újszegediek végre megnyugodtak, hogy Patyikéknak jobbra fordult a sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!