DélmagyArchív

2014.11.07. 16:00

Eljött a Habsburg főherceg a szegedi tanítónőért

DélmagyArchív 1938: A legszebb pedagógusi életpályamodell lenne, ha Paraguayban nem egy bárénekesnővel csalta volna meg.

Panek Sándor

1938 áprilisában igazi nagy hír volt Szegeden, amikor kitudódott, hogy Albrecht Habsburg-Tescheni főherceg egy 29 éves szegedi tanítónőt fog feleségül venni.

 

Albrecht főherceg megkérte Bocskay Katalin kezét. Délmagyarország 1938. április 13.

A rangrejtett főhercegbe szeretett bele

Erzherzog Albrecht Franz Josef Karl Friedrich Georg Hubert Maria von Österreich (1897-1955)

Felsőbányai Bocskay Katalin középnemesi családban született Szelevényen. Szegeden végezte iskoláit és itt szerezte tanítónői oklevelét is. Egy ideig állás nélkül volt, ezért egy Debrecen-környéki kistelepülésen vállalt munkát. Albrecht főherceg pedig barátaival éppen akkor járt a Hortobágyon vadkacsavadászaton.


Minden úgy alakult, mint a korabeli filmekben. Bocskay Katalin nem tudta, milyen rangja is van a férfinak, és kedvesen elbeszélgetett a rangrejtett főherceggel. Sőt, a vadászat után Albrecht még többször megfordult a pusztán, és többször találkoztak is, mire a tanítónőnek leesett, hogy kicsoda a férfi.


Milyen is az élet, Bocskay Katalint nemsokára állami tanítónőként Budapestre helyezték és a vallás és közoktatási minisztériumba rendelték munkára. Innentől kezdve a legjobb körökben forgott és mindenki szívesen találkozott vele. Mígnem, Albrecht főherceg megkérte a kezét.


Mint egy lottóötös után, Bocskay Katalin szabadságot kért és már nem ment vissza a minisztériumi munkába.

A kis vidéki tanítónőért jelentkezik a mesék hercege, hogy kézen fogja és elinduljon vele abba a világba, amelyet a közrendű polgár csak a mesék, vagy a filmek ragyogó tükréből ismerhet. Valódi királyi herceg, közeli vérrokona majd minden létező uralkodóháznak (…)

Vállán mente díszlett fehér rókaprémmel

Pannonhalmán tartották az esküvőt. Délmagyarország 1938. május 10.

Albrecht főherceg és Bocskay Kató esküvőjét május elején tartották Pannonhalmán. A nászmenetet gróf Teleki Pál korábbi (és későbbi) miniszterelnök vezette.


"Amikor felzúgott az orgona, befordult a templomba a nászmenet élén gróf Teleki Pál násznaggyal, akit Albrecht főherceg követett. A főherceg Mátyás-korabeli díszmagyart viselt, a nyakában az Aranygyapjas rend. Jobbján Christa főhercegnő, balján Gabriella főhercegnő haladt. Mögöttük a vőlegény tanúi: báró Perényi Zsigmond és Khuen-Hédervári Károly haladt. Négy lépéssel utánuk jött a menyasszony hófehér selyem, aranyhímzésű ruhában. Fejéből a barokk diadém alól halasi csipkéből készült menyasszonyi fátyol omlott alá. A vállán magyaros mente díszlett fehér rókaprémezéssel." - írta az újság 1938. május 10-én.


 

A fenséges pár látogatása Szegeden 1938. szeptember 9-én. Délmagyarország 1938. szeptember 10.

Nemsokára arról érkezett hír, hogy Albrecht főherceg továbbra is tagja marad a Habsburg-Lotharingiai családnak. Itt olvasható a nyakatekert fejtegetés, hogy a rangon aluli házasság után miért nem vesztette el főhercegi címét.

 

Péter László irodalomtörténész írja, hogy Albrecht főherceg a szájhagyomány szerint ajándékul megvásárolta Bocskay Katónak a jelenlegi Stefánia 10. szám alatti szegedi házat. Az épületben Bocskay Kató családja lakott, míg 1945-ben a Nemzeti Parasztpárté nem lett. Ebben az épületben működött a Délmagyarország szerkesztősége 1956-tól 2006-ig.

Bocskay Katalin a Habsburg család szabályai szerint nem válhatott főhercegnővé. Ugyanígy járt Albrecht első felesége is, a polgári származású Lelbach Irén, akivel 1930-ban az angliai Brightonban kötött házasságot. Ez utóbbi frigyet 7 év után bontották fel, és vigaszul a főherceg az exnek megvásárolta a Mezőtúr–Pusztabánrévei kastélyt.

Mit tett V. Béla Paraguayban?

Albrecht nem volt ugyan IV. Károly király egyenes ági leszármazottja, de

a két világháború között a magyar legitimisták egyik favoritja lett a magyar trónra. Erről 1931-ben nyilatkozatban lemondott, a II. világháború idején viszont a hungarista mozgalomban került szóba, hogy V. Béla néven trónra léphet Magyarországon. A háború után idehaza háborús bűnösnek nyilvánították és kérték kiadatását, de ehhez nem voltak bizonyítékok.


Albrecht a hitleri nemzeti szocializmus pártolója volt, ezért a szovjet csapatok elől elhagyta az országot és Dél-Amerikába ment. 1950-ben Paraguayban egy helyi bárénekesnővel csalta meg Bocskay Katalint, akitől 1951-ben Mexikóban el is vált.


Bocskay Katalin 89 esztendős korában Sopronban hunyt el 2000. október 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!