DélmagyArchív

2015.01.02. 12:40

Mit tesz a férfi, ha röhögnek a menyasszonyán?

DélmagyArchív 1930: Ez a férfi nem azt tette. A műfogsor szerepe a házasságban.

Panek Sándor

M.I. szegedi hölgy előbb a fogorvosát, aztán a vőlegényét választotta meg rosszul.

Apróhirdetés. Délmagyarország 1936. július 26.

Hősnőnk 1927-ben, 33 éves korában elvált férjétől - és elhatározta, hogy újra férjhez megy. Ehhez előbb rendbe akarta hozatni fogait, így felkeresett egy fogorvost, aki modern fogsort készített neki, s azt ígérte, senki nem fedezi majd fel, hogy fogai hamisak.

Hősnőnk 1928-ban talált is alkalmasnak látszó férjjelöltet, aki rövid udvarlás után megkérte a kezét. Az egybekeléssel 1930. január 1-ig vártak, amikor is a vőlegény fizetésemelést kapott.

A nyolcvanöt évvel ezelőtti január első napjaiban azonban a házasság szempontjából végzetes esemény történt. A hölgy a szegedi gőzfürdőbe látogatott. Fürdés előtt a kövön megcsúszott, elesett s ettől szájából kicsúszott és messzire repült a rejtve tartott műfogsor.

A drámai jelenetet a hősnő ismerősei közül többen is végignézték – és nevettek rajta. Persze, első dolguk volt a vőlegénynek is elmesélni a tragikomikus esetet, nem kifelejtve, hogy a műfogsort az egyik dívány alól kellett előhalászni.

Per lett a fogsor miatt. Délmagyarország 1930. február 2.


Mit tesz ilyenkor a vőlegény?

  • Ha szereti választottját, akkor megjegyzi magának későbbre a kárörvendő ismerősöket, és együtt új fosort készíttetnek menyasszonyával.
  • Ha fontosabb neki az ismerősök szája (netalán túl hosszúra nyúlt a mátkaság), akkor szakít a nővel és indoklásul szemére veti, hogy nem tudott műfogsoráról.
  • A vőlegény az utóbbit tette, mire a férj nélkül maradt menyasszony kiszámolta, mennyit költött a fogsorra, milyen kára származik abból, hogy „nevetségessé vált" , és 5000 pengőre perelte – a fogorvost.

    1934-ben egy másik parti is zátonyra futott a fogorvos miatt. I.B. szegedi lány egy vasúti segédtiszttel tervezett házasságot, és jegyessége alatt elhatározta, hogy rendbehozatja fogait. A vőlegény azonban nem volt elégedett a lány elülső fogaival, ezért látogatásai egyre ritkábbak lettek, majd el is maradt a háztól. Amikor felelősségre vonták, kereken közölte, hogy a lány neki így már nem tetszik.

    Így már nem tetszett a lány. Délmagyarország 1934. július 4.


    1934-ben az kiderült, hogy a bírósági folyosón sincs biztonságban az ember fogsora. Egy néni egy éven át járt vissza a szegedi bíróságra, miután a folyosón elvesztette Wertheim-kasszája kulcsait. Nem volt pénze, hogy lakatost hívasson, helyette naponta járt a bírósági portára. A kasszában nem pénz volt vagy ékszerek, hanem a néni féltett fogsora. Egy év óta nem evett jóízűt, és az ügyvédi kamarát is meglátogatta, hogy ingyen ügyvédet szerezzen a kulcsai visszaszerzéséhez.


    A fogsor szerencsét is tud hozni; 1941-ben Herescsényi György, a szegedi 8. számú hordár arany fogsort talált. Becsületes ember volt, leadta a rendőrségen. Azonban egy év alatt senki nem jelentkezett érte, így a hordár megkapta az aranyat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!