DélmagyArchív

2015.02.27. 17:00

Kondász István hattyú alakban megjelent az égen

DélmagyArchív 1943: De ez még semmi, a szellemek Perzsiába szabadították Gera Sándor kommunista hőst, családja pedig adót fizetett nekik.

Panek Sándor

Kilenc éven át szellemekkel hitegette egy MÁV segédtiszt Gera Sándor kommunista ellenálló és spanyol polgárháborús harcos szegedi családját. Gera Sándort a szellemek végül repülőgépen Perzsiába vitték, a család pedig 50 ezer pengő különadót fizetett a szellemeknek. Szabályos szerződést is kötöttek velük.

Elképesztő történet az emberi kultúrhistória sűrűjéből


A szegedi Gera család Szeged egyik ismert fuvaros dinasztiája volt; az apa mellett tíz fiatal felnőtt férfi foglalkozott szállítással, többüknek saját családja is volt. A legkisebb fiú mutatta be Kondász István MÁV segédtisztet a családnak, azzal, hogy amaz szellemekkel cimborál és hatalmában áll jóra vagy rosszra fordítani mások sorsát.

Kaptak is az alkalmon, bár a szellemek anyagiasabbnak bizonyultak, mint ahogy az ember gondolná. Mindjárt az első napon kiderült, hogy pont jókor találkoztak, mert a szellemek éppen Geráék megrontását tervezték, s máris nagy összegeket kínáltak Kondásznak, hogy ebben segítségükre legyen. Az akciónak kész listaára volt: az apa tönkretételéért 20 ezer, a legnagyobb fiúért 18 ezer, a következő fiúért pedig 16 ezer pengőt adtak; a többiek 12 ezret értek nekik. Kondász persze felajánlotta, hogy jobb lesz megváltani a sorsukat.


A család három tagja kételkedett ugyan, a többiek azonban elhallgattatták őket, hiszen a kockázat nagy volt.

Ekkor jött a java. A hatás kedvéért Kondász válogatott hókuszpókuszokkal tartotta fenn a feszültséget. A szellemengesztelő összejövetelek mellett végvacsorát is tartottak, ami olyasmi lehetett, mint egy new age találkozó. Földig érő abrosszal asztalt terítettek, a család minden tagjának helyén, valamint az összes ló számára (fuvarosokról volt szó!) gyertyát gyújtottak. Vacsora után Kondász az asztal alá mászott és ott titkos dolgokat művelt. Ezután egy halfejet kivitt az istállóba, a családnak pedig egy-egy almával a kezükben követnie kellett őt. A halfejet nagy ceremónia keretében elásta a lovak faránál.

— Amiként ez a halfej hallgat itt a földben, akként kell nektek is hallgatnotok arról, amit én a szellemeknél a ti érdeketekben teszek — mondotta nekik.

És hallgattak is. A szellemek ezután Kondász révén szerződést kötöttek a Gera családdal, hogy minden fuvarból 5 százalékkal részesülnek (ne adjunk ötleteket, de ez egynémely új adónemhez hasonlít), s Kondász is kap 5 százalék jutalékot. Az adót postai utalással vagy Kondász munkahelyén, a szatymazi állomáson kellett befizetni. Időnként pedig a vasutas által megjelölt sírokon kellett hagyniuk a temetőben.

Az összes munkásmozgalmi lexikon téved


Kondász végül annyira kiforgatta pénzükből a Gera család tagjait, hogy időnként napokon át nem volt mit enniük. Az egyik fivér válasza erre az volt, hogy a részletfizetés helyett egyszeri megváltást kért a szellemektől, amit azok 400 pengőben állapítottak meg. A szellemek azonban nem azért voltak mindenhatóak, hogy fél éven belül ne tekintsék semmisnek az ígéretet, és ne kezdjék újra a különadó követelését.

A hitelességért Kondász is megdolgozott. Egyik este például figyelnük kellett őt, amint hattyú képében megjelenik az égbolton. A család a jelzett időpontban kisereglett az udvarra, hogy figyelje a produkciót, sőt, egyesek közülük látták is a hattyút (tán Lédát tette magáévá éppen).

 

Kondász István lett a szegedi fuvaros család Raszputyinja. Délmagyarország 1943. február 26.

1932-ben a második szegedi kommunista perben börtönbüntetésre ítélték Gera Sándort, a család egyik férfitagját, ő azonban megszökött a büntetés elöl. Miután évekig nem hallottak róla, Kondász azzal állt elő, hogy a szellemek szerint Gera Sándor Oroszországban van egy pap oltalma alatt és segíteni kellene rajta, különben elpusztul. Négyszáz pengőt adtak össze arra, hogy a szellemek repülőgépen hazaszöktessék a Szovjetunióból. De újabb 600 pengőbe került a rengeteg benzin, ami a repülőhöz kell. Végre sikerült a szöktetés, a repülőgépnek azonban kényszerleszállást kellett végeznie Perzsiában és Sándor ott maradt, szerencsére nem volt baja, sikerült az akció (Gera Sándor 1937-ben a spanyol polgárháborúban vesztette életét, ahol a köztársaságiak oldalán harcolt; ma utca őrzi emlékét Szegeden.) Ezt követően a család megmentőként tisztelte Kondászt.

Ennyi ostobaság láttán a család három kételkedő tagja mindent elkövetett, hogy felnyissa a többiek szemét, ez azonban nem sikerült. Sőt, Kondász hívei egy idő után már nem is érintkeztek a hitetlenekkel, kettészakadt a család.

Az egyik hitetlen Gera fivér ekkoriban fodrászüzletet nyitott Szegeden. A jobb üzlet reményében azért mégis fizetett 30 pengőt Kondásznak, azzal, hogy a szellemek majd fellendítik a boltot. Ezek azonban nem voltak elég befolyásosak a borotválkozók körében, a bolt gyengén ment, a fivér pedig feljelentette Kondászt. A bizonyítási eljárás során azonban az egész Gera család Kondász István „szellemkapitány" ártatlansága mellett vallott.  

Hová tették a pénzt a szellemek?


Múltak az évek, és a szellemek pártfogása ellenére Geráék szerencséje nem jutott előrébb. Egy másik fivér ekkor megtagadta a szellemadó fizetését, amire Kondász megfenyegette őt: „A szellemek bosszút állnak rajtad, meglásd! Egy héten belül leég a házad!" Így is történt. A tűzesetet később rendőrség is vizsgálta.

Jellemző, hogy a szellemek sikere után a bukása is a Gera család hiszékenysége miatt következett be. Kondász egy idő után belátta, hogy több pénzt nem tud kiszedni a családból, és megszakította velük a kapcsolatot. Csakhogy, egy véletlen alkalommal összetalálkoztak egy mozielőadáson. Kondász az idős Gera hátánál ült, s az öreg fuvarosnak feltűnt, hogy a szellemkapitány szeme nagyot villant. Hazatérve azt tapasztalta, hogy fájni kezdett a háta,  egy idő elteltével pedig már nem tudott kiegyenesedni. Kondász hiányában az öreg a rendőrségre ment, hogy segítsenek őt megmenteni a rontástól.

A nyomozás során kiderült, hogy a legkisebbik Gera fiú kezdettől fogva cinkosa volt a csalónak, ő szállította az értesüléseket a családról. A fiút őrizetbe vették, s bár családja nem tett ellene feljelentést, ügyészségi eljárás alá került. Kondászt 1944-ben egyévi, a fiút 2 havi börtönre ítélték

 

Kondászt 1 év börtönre ítélték. Délmagyarország 1944. február 12.

Kondászt 1 év börtönre ítélték. Délmagyarország 1944. február 12.

Kondász Istvánról még kiderült, hogy MÁV-segédtisztként kinevezett tisztviselő volt a vasútnál, havi 160 pengő fizetést kapott, az állam fizette a lakbérét és 5 gyermeke után a családi pótlékot. Nem volt rászorulva a kicsalt pénzre.

A nyomozásban később fogas kérdésnek bizonyult, hogy mire költhette Kondász az 50 ezer pengőt. A tanúk azt vallották, hogy a vasutas családja szolid polgári életet élt a MÁV-jövedelemből. A szegedi bankokban nem találtak nevére szóló betétet és otthonában sem volt nagyobb érték. Két feltételezés maradt: álnéven nyitott számlát valahol, vagy pedig tényleg… Ezt azonban hagyjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!