DélmagyArchív

2015.11.19. 19:20

Dayka Margit két szegedi története

DélmagyArchív 1929: Nem is színésznő, akiért nem párbajoznak. A későbbi polgármester a szőnyeg szélén állt 22 éves színésznő miatt!

Panek Sándor

Hamar népszerű lett Szegeden. Délmagyarország 1928. szeptember 13.

Hamar népszerű lett Szegeden. Délmagyarország 1928. szeptember 14.

Dayka Margit 1928-1929-es évadot töltötte a Szegedi Városi Színháznál, nem sokkal azután, hogy Kolozsvárról előbb Hódmezővásárhelyre, majd Miskolcra szerződött. 


Szegeden szeretett lenni, és szerették. Játszott a Mágnás Miskában, a Szép Helénában, a Csárdáskirányőben, és 1929-ben, saját bevallása szerint, nem is fogadta volna el a pesti Vígszínház meghívását, ha bírt volna szabószámláival:

De annyira szorongatók lettek a kosztümcsináltatásokból származó adósságaim, hogy a Vígszínházba történő távozásom pokoli gondok alól mentett fel. Tudják, vidéken a színészek maguk tartoznak a színpadi öltözékekről gondoskodni. Nem győztem a versenyt anyagilag a saját népszerűségemmel, s valamivel nagyobb gázsiért kénytelen voltam - igen, kénytelen voltam a Vígbe menni.

Éppen elment már Szegedről, amikor férje, Kovács Károly, a szegedi színház akkori hősszerelmese összeverekedett egy újságíróval a Tisza kávéházban.


Az affér azzal kezdődött, hogy Ur György színházi újságíró (egykor a Délmagyarország munkatársa is volt) hetilapjában kijelentette: Dayka Margit egyáltalán nem pótolhatatlan.

 

Másnap Ur György a Tisza kávéházban ült, amikor hozzá lépett Kovács Károly és kihívóan megkérdezte, ő írta-e a cikket. A válaszra arcul csapta az újságírót és szabályos verekedés kerekedett közöttük a kávéházban.


A bunyó után összeültek a segédek és az egyik szegedi vívóterembe kitűzték a párbaj időpontját. Olasz kardokkal, bandázs nélkül, végkimerülésig.

 

Keleti Márton Torockói menyasszony című filmje 1937-ből. A szereplők: Dayka Margit, Jávor Pál, Makláry Zoltán, Kabos Gyula, Mály Gerő, Iványi Irén, Rózsahegyi Kálmán, Pethes Ferenc.


A júliusi affér után a felek szeptemberben léptek pástra. Mindjárt az első összecsapásnál kölcsönösen megsebesítették egymást, de ezután még négyszer összecsaptak. Az utolsónál újra sebet ejtettek egymáson, s emiatt a vezetősegéd beszüntette a párviadalt. A felek nem békültek ki egymással.

 

Ur Györgynek különben igaza lett: Dayka Margit, bár szerette a közönség, pótolható volt. A szegedi színháznál a szubrett szerepét nemsokára egy másik fiatal színésznő vette át, akit úgy hívtak: Kiss Manyi

 

Dayka Margit 1942-ben a Szerelmi láz című filmben. Forrás: Nava.hu

Dayka Margit 1942-ben a Szerelmi láz című filmben. Forrás: Nava.hu

Dayka Margit következő története a Délmagyarországból egyszerre két szegedi polgármesterhez is kapcsolódik. A színésznő 1929-ben aratta első hangos sikerét a Vígszínházban, s ennek nyomán a pesti lapok megírták, hogy a szegedi városi tanács meleg hangú táviratban üdvözölte őt.

 

Dayka Margit akkor még csak egy Pestre frissen felkerült 22 éves színésznő volt, akiről a lapok mindenfélét összeírtak. A szegedi magisztrátus viszont tekintélyes testület volt, amely nem írogat csak úgy színésznőknek.

 

Legalábbis Somogyi Szilveszter polgármester így látta, és eléggé bepöccent a táviraton. Telefonon felhívta Pálfy József tanácsnokot (aki 1934-től Somogyi utóda lett a polgármesteri székben), és kérdőre vonta. Pálfy megnyugtatta a polgármestert: nem a tekintélyes tanács táviratozott, hanem csak ő, mint színházi intendáns írt egy rövid gratuláló levélkét Dayka Margitnak.

 

A polgármester azonban nem érte be ennyivel, kötelezte Pálfy Józsefet, hogy sajtó-helyreigazítást tegyen közzé, miszerint a szegedi magisztrátus egyáltalán nem írt táviratot a 22 éves Dayka Margitnak.

 

A színházrajongó Pálfy Józsefnek magyarázkodnia kellett. Délmagyarország 1929. szeptember 15.

Az 1931-es karácsonyi számban a Délmagyarország négy egykor Szegeden játszott színészt kérdezett meg emlékeiről: Dayka Margitot, Jávor Pált, Gere Lolát és Páger Antalt. A kötelezőkön kívül Dayka Margit már ekkor beszélt arról is, hogy filmezni szeretne (1932-ben játszotta első filmszerepét):

Még csak egy vágyam volna: filmen szeretnék egyszer játszani, mert ugy érzem szívvel tudnék belesuttogni a mikrofonba... Ezt szeretném még elérni és néha-néha lemenni hozzátok, boldogan játszani a szegedi emlékek között és megnézni a szegedi színpadot, a régi barátokat...

Szegedről elkerült színészeket kérdezett az újság. Délmagyarország 1931. december 25.

A művésznő 1966, 1969, majd 1970 nyarán a szabadtérin is fellépett a Háry János-ban, a Császárné szerepében. 1970 őszén pedig több vendégszerepre visszatért a szegedi színházba.

 

Dayka Margit Majmuka szerepében Latinovits Zoltánnal a Szindbád című filmben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!