Digitália

2014.02.04. 17:13

Bill Gates lemond a Microsoft elnöki tisztségéről

Megnevezték a Microsoft új vezérigazgatóját, a technológiai óriás vezetését Satya Nadella veszi át Steve Ballmertől.

A Microsoft kedden azt is bejelentette, hogy Bill Gates, a cég egyik alapítója lemond elnöki tisztségéről, és mostantól technológiai tanácsadó lesz a vállalatnál.

Az indiai származású Nadella 46 éves és 22 éve dolgozik a Microsoftnál. Több munkakört is betöltött már a vállalatnál pályafutása alatt, a vezérigazgatói állás előtt a cég felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó üzletágánál volt vezető pozícióban, ide 2013 júliusában nevezték ki.

Mark Moerdler, a Bernstein Research elemzője szerint Satya Nadella igazi vállalkozó alkat. A Microsoft a felhőalapú és előfizetéses rendszerben működő szolgáltatások felé kezdett elmozdulni, és mivel ez Satya egyik szakterülete, ezért jó választás vezérigazgatónak.

A Microsoft amerikai számítástechnikai vállalat által közreadott dátum nélküli képen Satya Nadella, a Microsoft új vezérigazgatója. Fotó: MTI/EPA/Microsoft

A Microsoft amerikai számítástechnikai vállalat által közreadott dátum nélküli képen Satya Nadella, a Microsoft új vezérigazgatója.
Fotó: MTI/EPA/Microsoft

Daniel Ives, az FBR Capital Market elemzője viszont azt emelte ki, hogy a befektetők és az elemzők közül többen is azt várták, hogy nem a cégen belül találják meg Steve Ballmer utódját. Sokan vérfrissítést vártak a Microsofttól, mert attól tartanak, hogy csak így lehet megújítani a céget.

Nadella fiatalként Indiában kezdte meg egyetemi tanulmányait, ahol villamosmérnöki BA diplomát szerzett. A mesterképzést már az Egyesült Államokban végezte el, számítástechnikai szakon a wisconsini egyetemen, majd MBA képesítést szerzett a chicagói egyetemen.

A Microsoftot 1975-ben alapították, a cég történetében Satya Nadella lesz a harmadik vezérigazgató. A keddi amerikai tőzsdenyitás után a Microsoft részvényárfolyama pár percig csökkent, majd emelkedni kezdett. Negyedórával a nyitás után a Microsoft részvények árfolyama 0,89 százalékos erősödéssel 36,81 dollárra nőtt.

Címkék#Microsoft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!