35 sertést hizlal az ópusztaszeri önkormányzat

2019.10.22. 07:53

Rászorulók és a helyi gyerekek ebédjéhez nevelik a disznókat

Önkormányzati tulajdonú telken nevelnek disznókat közmunkások Ópusztaszeren. A felhizlalt állatok feldolgozás után visszakerülnek a falu konyhájára, ahol a helyi gyerekeknek és a szociálisan rászorulóknak főznek belőle ebédet.

T. K.

Közmunkások nevelik az önkormányzat disznóit, amelyekből aztán a helyi konyhán lesz ebéd gyerekeknek és rászorulóknak. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

Négy éve döntött úgy az ópusztaszeri önkormányzat, hogy disznótartásba fog. Saját étkeztetésükhöz állítják így elő az alapanyagot, amely nemcsak olcsóbb, de jobban is ellenőrizhető ezáltal.

Önkormányzati sertéstelepen

– Idén 35 disznót hiuzlalunk az önkormányzati ingatlanon létrehozott sertéstelepen – mondta el Makra József polgármester. – Nagyjából háromnegyed évig nevelik őket, majd Felgyőre viszik feldolgozásra. Egyszerre 2-3 disznót vágatunk le, hiszen 150-200 kilósra is meghíznak. A kész hústermékeket lefagyasztjuk, és ebből főznek a konyhán, ahol naponta 250 adag étel készül bölcsődéseknek, óvodásoknak, iskolásoknak, illetve a szo­­ciális étkeztetésben részt vevőknek, akikhez a tanyagondnok szállítja ki az ebédet. Egy-egy vágás után például mindig van disznótoros: a hurka-kolbásznak nagyon szoktak örülni – mesélte a falu vezetője.

Közmunkások nevelik az önkormányzat disznóit, amelyekből aztán a helyi konyhán lesz ebéd gyerekeknek és rászorulóknak. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Közmunkában gondozzák az állatokat

–Hízó, süldő is van most az állományban – mutatta a telepet Loj Imre. Ő és két társa közmunkában gondozzák az ál­latokat. Mint elmondták, egész napos elfoglaltságot jelentenek a jószágok, hiszen a napi két etetés mellett aljazni is kell őket, és persze figyelni, nem betegedett-e meg valamelyik, vagy nem kezdik-e ki egymást az összezárt állatok. – Korpával kevert tápot kapnak, és amikor van, mindig jár hozzá valami zöld is – beszélt a takarmányozásról.

A helyi hústól finomabb az étel

Makra József elmondta, amióta saját húst szolgálnak fel, sokkal kevesebb a visszavitt étel. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy házias ízekkel főznek a konyhán, és mindig a gyerekek ízlésvilága szerint alakítják a menüsort.

Közmunkások nevelik az önkormányzat disznóit, amelyekből aztán a helyi konyhán lesz ebéd gyerekeknek és rászorulóknak. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!