A bezártságban élénkült az olvasási kedv

2021.01.06. 11:47

Ötvenezer könyvet kölcsönöztek Vásárhelyen

Kihívásokban gazdag évet zárt a vásárhelyi könyvtár, de a hátrányból előnyt kovácsoltak az intézmény vezetője szerint. Megújultak valós és virtuális tereik, tervezik az idei programokat, és növekedett kölcsönzések száma is. 

Tábori Szilvia

Tavaly emelkedett a kölcsönzések száma a vásárhelyi könyvtárban. Archív fotó: Tábori Szilvia

– Tavaly a korábbi évhez képest erősödött a kölcsönzési kedv, csaknem ötvenezer könyvet vittek ki a könyvtárból, míg 2019-ben 47 ezer 761 darabot. Gyarapodott tagságunk, sikeresen tartottuk a kapcsolatot olvasóinkkal – mondta Domjánné Szénási Edit, a könyvtár vezetője.

Tavaly emelkedett a kölcsönzések száma a vásárhelyi könyvtárban.
Archív fotó: Tábori Szilvia

Az új szolgáltatásaik némelyikére a korlátozások kényszerűsége nélkül korábban nem gondoltak: a könyvbedobó ládát például az újranyitás után is tovább működtetik. Sokaknak segítség, hogy a nap huszonnégy órájában visszajuttathatják a kölcsönzött köteteket, így könnyebben betartható a határidő. Idén 10 millió forintért vásárolt kötetekkel frissítik állományukat. Emellett megrendeltek 159 újságot, helyüket az olvasóteremből áthelyezték a könyvtár forgalmasabb részére. A korábban bevezetett folyóirat-­kölcsönzés ugyanis dinamikusabb lehet, ha szem előtt az ol­­vasnivaló.

A böngészés és a szabad válogatás egyébként is a könyvtári kölcsönzés egyik izgalmas eleme.

– Különös, mégis azt érzem, egy kicsit közelebb kerültünk az olvasóinkhoz a kényszerű fizikai távollétben. Érezzük egymás fontosságát, számtalan pozitív visszajelzés érkezett

– magyarázta Domjánné Szénási Edit.

Valós és virtuális tereik megújulásáról elmondta: átrendeztek termeket, könyvespolcokkal, fénymásolóval gazdagodtak. Frissülnek internetes tartalma­­ik, erősödik a helyismereti gyűjteményük az online közösségi felületen, és mobilapplikációkban gondolkodnak.

Nyitás után folytatják a népszerű gépírástanfolyamot, és indul majd a társasjátékklub. Az olvasói igényekhez igazodva több ismeretterjesztő előadást terveznek, többek között kertészeti, növényvédelmi és gyermeknevelési témában. A helyi irodalmi körök előadásain túl szívesen invitálnának országosan ismert alkotókat, Grecsó Krisztiánt például régóta sokan várják. A gyerekek olvasói klubjában pedig örömmel látnák Berg Juditot, Lackfi Jánost vagy például Dániel Andrást.

Az olvasói igényekhez igazodva több ismeretterjesztő előadást terveznek, többek között kertészeti, növényvédelmi és gyermeknevelési témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!