Egyperces

2009.03.23. 13:23

2012-ben jöhet a férfi fogamzásgátló szer

A férfiaknak nem tablettát kell lenyelniük, hanem injekciózzák a tesztoszteron hormont, ami megállítja az ondósejtek termelését.

A hormonális fogamzásgátlás férfiak számára szakértők becslése szerint leghamarabb 2012-ben kerülhet ki a piacra. A megbízhatóságot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő három évben 50 párnál vizsgálja - számol be az OrientPress Hírügynökség.

A kísérlet vezetője szerint a módszer biztonsága egyenlő az ondóvezeték elzárásával. A férfiaknak nem tablettát kell lenyelniük, hanem injekciózzák a tesztoszteron hormont, ami megállítja az ondósejtek termelését.

A kutatók szerint előnyös, hogy a párok a jövőben még több módszer közül választhatnak. Sok férfi szívesen levenné feleségéről a tablettaszedés terhét. A férfiaknak nem kell félniük, hogy testük megváltozik a hormon révén. A tesztoszteront úgy adagolják, ami megfelel annak, amit férfi enélkül is előállít, senki nem válik testépítővé - mondta a kutató.


Szerinte az is haladás, hogy a férfiak ellenőrizhetik saját termékenységüket. A spermák termelődésének megállítása lényegesen magasabb biztonságot nyújt, mint a nők tablettaszedése.

Eddig csak férfiakon tesztelték a módszert, most a WHO tanulmányban a védekező eszköz megbízhatóságát párokon figyelik meg.

A férfiak minden nyolc hétben kapnak a szakorvostól egy hormoninjekciót. Ezt a szakértő kedvezőnek tartja, mert nem kell naponta a bevételre gondolni. Aki gyermeket akar, annak nem kell aggódnia a hiányzó ondótermelés miatt, mert az 3-5 hónap alatt ismét a teljes szinten lesz.

A kutató hasonló gyógyszerárat vár, mint a klasszikus tablettánál. Az injekciónak is annyiba kell kerülnie mint a nőnek a tabletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!