Egyperces

2014.06.01. 19:10

Rendet rakunk a világban

Gyíkemberek uralják a földet, titokzatos csoport irányítja a világot, kitalált Auschwitz, Jézus magyar volt, méreggel permeteznek bennünket, Bajnai Gordon pedig a Bilderberg-csoporttal „rendezi" a világ sorsát: megannyi összeesküvés-elmélet terjed napjainkban is alternatív valóságként. Papp László Tamással, a területet kutató szakértővel jártuk körbe ezen elméleteket: mi a közös bennük, és miért van rájuk szükség?

Farkas Judit

„Azt a szokatlan lépést is megtettem, hogy nemcsak egy orvoshoz, de egy állatorvoshoz is elmentem, és mindketten megerősítették, hogy nem vagyok gyíkember" – ezt a választ adta [namelink name="John Key"], Új-Zéland miniszterelnöke a közelmúltban, amikor egy aucklandi lakos közérdekű adatigénylés formájában kért bizonyítékot arra, hogy nem az összeesküvés-elméletekből ismerős, űrből érkezett, alakváltó gyíklény vezeti az országot. Ezen felbuzdulva az egyik magyar internetes hírportál újságírója is elküldte a kérdést a Miniszterelnöki Hivatalnak, de nem kapott rá használható választ. Akkor most gyanakodnunk kellene? Vagy felesleges komolyan venni a hasonló agyszüleményeket? Esetleg az újságíró is azért kételkedik, mert a gyíkemberek csipet ültettek az agyába, és azon keresztül irányítják?

John Key, Új-Zéland miniszterelnöke orvoshoz és állatorvoshoz is elment, hogy megnyugtassa az aggódó állampolgárt: nem tartozik az alakváltó gyíkemberek közé

John Key, Új-Zéland miniszterelnöke orvoshoz és állatorvoshoz is elment, hogy megnyugtassa az aggódó állampolgárt: nem tartozik az alakváltó gyíkemberek közé

A globalizáció korában gondolnánk, az összeesküvés-elméletek népszerűségi sorrendje mindenütt ugyanolyan. Az olvasók nagy része hallhatott már a gyíkemberekről, vagy a ránk mérget permetező repülőről – a „chemtrail" legendáját hiába cáfolják tudósok, makacsul tartja magát. A titokzatos Bilderberg-csoportról pedig a napokban kezdett el cikkezni a magyar sajtó, hiszen koppenhágai találkozóján egyetlen magyarként vesz részt [namelink name="Bajnai Gordon"]. Papp László Tamástól, a téma kutatójától azonban megtudtuk: a legismertebb összeesküvés-elméletek rangsora kultúrkörönként, földrészenként, sőt, országonként is nagyon különböző lehet.

Amikor a hóhért akasztják

Az összeesküvés-elméletek célpontjai az ilyen elméleteket előszeretettel gyártó szélsőségesek is lehetnek. Amennyiben valakik felháborító, kirekesztő elveket képviselnek, azokból a „józan többség" azt is kinézi, amit valójában el sem követtek. Az '50-es évek hidegháborús légkörében, a szovjet fenyegetés idején, amikor több nyugati országban a kommunista pártok jelentős támogatottsággal rendelkeztek, ez a logika érvényesült. A McCarthy-korszaknak nevezett időszakban az USA kormányzati szervei emberek sokaságát zaklatták, megfigyelték, büntetőeljárást indítottak ellenük. Ezeknek csupán a töredéke bizonyult igazi veszélyt jelentő szovjet kémnek. Többségük szovjetbarát, kommunistaszimpatizáns értelmiségi volt, aki nyíltan képviselte nézeteit, és semmi jogsértőt nem tett. A 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően is hasonló folyamatok indultak be.

– Hozzánk, őshonos „nemzeti konspirációs teóriáink" mellé ama összeesküvés-elméletek gyűrűztek be, amelyek nyugaton születtek, vagy ott is nagy sikert arattak. Templomos lovagok, szabadkőművesek, Cion bölcseinek jegyzőkönyvei, a Kennedy-merénylet, szeptember 11., az Auschwitz-összeesküvés holokauszttagadó elméletei, a Bilderberg-csoport világuralomra törése, világvége-konteók az Y2K-tól a maja apokalipszisig – ezek a slágertémák – foglalta össze a kutató, hozzátéve: nálunk felülreprezentált a zsidó szál. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az antiszemita összeesküvés-elméletek mellett évtizedek óta jelen vannak az Izrael-pártiak is, amelyeket a zsidóbarát keresztény szélsőjobb terjeszt. A Kaukázus és Törökország zsidói az örmények, a posztszovjet térség oroszellenes nacionalistáinál Nagy Péter végrendelete a menő, amit Napóleon hatalomra jutása előtt hamisított egy oroszellenes lengyel emigráns.

A szabadkőművesek is sok konspirációs teóriában játszanak főszerepet

A szabadkőművesek is sok konspirációs teóriában játszanak főszerepet

Érdekes, borzongató, szexi

Sokszínű tehát a „piac", de az összeesküvés-elméleteknek vannak közös pontjai. A szakértő azt mondja: ez a gondolkodásmód világnézettől, nemzetiségtől, vallási hovatartozástól független. – Az összeesküvés-elméletek hívője tagadja, hogy az egyéni cselekvés, a véletlen mozzanatok jelentős szerepet játszhatnak a történelemben. A világot szerinte nagy hatalmú csoportok, szervezetek irányítják, a nemzeti vagy globális politika „konspirációs tervgazdaság", ahol minden előre le van vajazva, és utólag el lesz tussolva – jellemezte [namelink name="Papp László Tamás"] a tipikus hívőt, aki minden mögött oksági összefüggést lát, és nem szereti vállalni a felelősséget: a kudarcról mindig a háttérhatalom tehet.

A legújabb „kémügy"

Papp László Tamás, az összeesküvés-elméletek szakértőjeként kételyeit hangoztatta a Kovács Béla-ügynél is. „Nekem elég furcsa, hogy a titkosszolgálat 2009 óta figyelemmel kísér egy személyt, de öt évig mégsem érik tetten, nem leplezik le. Aztán a választások előtt hirtelen kijönnek azzal, hogy az illető orosz kém. Ez a dolog nagyon is kényelmes a szélsőjobb felé korábban számos gesztust tevő Fidesznek. Hiszen így a Jobbikot nem mint rasszista és antiszemita pártot támadja, hanem mint hazaáruló pártot. Ugyan miféle titkok birtokába juthatott egy mezei EP-képviselő, akinek szélsőséges, Moszkva-barát elfogultsága eddig is köztudott volt? Szerintem itt tipikusan arról van szó, mikor a szélsőség ellen nem demokratikus politikai eszközökkel, hanem rendőri, titkosszolgálati úton harcol egy kormány. Ugyanarról szól ez, mint a Trianon-legendakör. Ott arról akarnak meggyőzni, hogy a történelmi Magyarországot nem az etnikai feszültségek, hanem sötét háttérhatalmak robbantották szét. Itt meg arról, hogy a szélsőségek előretörése nem társadalmi válságtünet, a mérsékelt pártok hitelvesztésének a jele, hanem orosz vagy iráni ügynökök aknamunkája."

– A valóság hátterében, amelyet a köznapi ember észlelhet, megbújik egy titkos, rejtett dimenzió, mögöttes valóság. Az összeesküvés-elmélet érdekes, borzongató, trendi és szexi. Minden részlet a helyén van benne. Csakhogy a valóság nem olyan logikus és kidolgozott, mint egy elmélet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy összeesküvések nem léteznek – attól még, hogy nem vagyunk paranoiások, még nem biztos, hogy nem üldöznek. Ám ha az elmélet hátterét nem támasztják alá hiteles források, nyomát sem leljük a sejtelmesen megemlített titkos iratoknak, ne kezdjünk el rettegni! Azt viszont érdemes fejben tartani, hogy ezen elméletek létrehozói és hívői valós igényt teljesítenek be: az igényt, hogy megmagyarázzuk a körülöttünk lévő világot. [namelink name="Lewis Wolpert"] humánbiológus szerint rossz érzést kelt az emberben, ha ember nem tud logikus okot találni egy-egy eseményre. Az összeesküvés-elméletek ebből a szempontból rendet visznek a világba, hiszen mindenre megvan bennük a logikusnak tűnő magyarázat. – Elsőre talán furcsán hangzik, de a hit az összeesküvés-elméletekben mélységesen racionális. Ez lényegében menekvés a világ elől, amely a véletleneivel, esetlegességeivel, ismeretlen változóival kiszámíthatatlan és ijesztő. Az a valóságverzió, hogy fogalmunk sincs, mi történhet, hogy a leghatalmasabb személyt is megölheti egy személyiségzavaros kisember, életünk vége pedig nem a Nagy Terv beteljesedése, hanem halál, bomlás, semmi és üresség, rémisztőbb, mint a leghorrorisztikusabb összeesküvés-elmélet. Ezeknek az elméleteknek tehát valóságenyhítő „tűzfalként" mentálhigiénés szerepük van – világított rá Papp László Tamás. Nem véletlen, hogy válságos időszakok, háborúk, járványok idején a legfogékonyabbak az emberek az efféle teóriákra.

Hittek a háttérhatalomban

Szerepük van azonban a történelem alakulásában is – vagy legalábbis abban, hogyan milyen képet őrzünk a múltunkról. – A náci vezetők többsége hitt abban, hogy valóban létezik egyfajta zsidó háttérhatalom, amely a világháborús ellenfeleik mögött áll, és az igazi döntéseket hozza. A háború alatt szinte végig abban bíztak, hogy mivel a zsidóság irányítja a világot, a zsidók értékes túszok lesznek. Abból indultak ki, hogy a világot irányító zsidókat láthatatlan, spirituális faji szolidaritás kapcsolja össze, ezért biztosak voltak abban, hogy – akár pénzzel, hadianyaggal fizetve – megmentik őket – emelt ki egy példát a történész. Valójában a Szövetségesek körében a zsidók megmentése nem volt elsődleges hadicél, a Churchill vezette brit kormány kifejezetten gyanakvó volt a cionistákkal szemben. A brit hírszerzés ugyanúgy megfigyelte a cionista vezetőket, üldözte a Palesztinában robbantó zsidó terroristákat, mint a náci kémeket.

Saját történelmünkben is találhatunk olyan tévhitet, amelyre egész elméletek épültek fel: mi és ki verte szét a történelmi Magyarországot? – Nem a Habsburgok, az Antant, a zsidók vagy a szabadkőművesek, ahogy a teóriák állítják. Hanem az, hogy a magyar elit a Habsburgoktól való függetlenséget a nemzetiségek ellenében, nem azokkal összefogva akarta kivívni. A Szent István-i nemzetfelfogástól való nacionalista, államnemzeti letérés tévút volt. Magyar, román, szlovák, délszláv oldalon egyaránt. Abból jött minden kudarc: a világosi kapituláció, Trianon, a revíziós katasztrófapolitika, a határon túli magyarok üldözése, jogfosztása, a kölcsönös nemzeti populizmus – foglalta össze a kutató.

Az orosz 9.11-teóriák

A Vlagyimir Putyin miniszterelnökké, aztán elnökké választása után történt robbantások, terrormerényletek, politikai gyilkosságok értelmi szerzője, illetve felbujtója gyanánt a nyugati média, illetve a nyugatbarát orosz ellenzék konspirációs teóriái általában Putyint nevezik meg. Putyin karrierjének valóban számos negatívnak vagy „gyanúsnak" tartható mozzanata van. A szovjet diktatúra idején KGB-tiszt, a Jelcin-korszak végén a belbiztonsági szolgálat vezetője, aki elnöksége idején számos ponton csorbította a demokráciát és szűkítette a jogállamot, kiépítve egy, számos vonatkozásban paranoiás tekintélyuralmi rezsimet. Így aztán az ellenzék minden rosszat neki tulajdonít, bármire képesnek tartja. Sztanyiszlav Belkovszkij, a Putyinnal szemben nagyon is kritikus politikai elemző a Putyin-életrajzában (amely Oroszországban épp a bíráló hangneme miatt nem jelenhetett meg) cáfolja ezeket a legendákat.

Mi, magyarok is szeretünk tehát egy fennköltebb világba menekülni. Ha csak az „eredetmítoszainkat" nézzük, mi hangzik jobban: a „halszagú" finnugor rokonság, vagy az, hogy mi vagyunk a legősibb nép, rokonaink a legendás civilizációt felépítő sumérok, maják, és a Pilisben van a Föld szívcsakrája? Na ugye, hogy az utóbbi? Milyen kár, hogy nincs rá komolyan vehető tudományos bizonyíték – hacsak el nem tüntették a gyíkemberek.

Ufók, alakváltó gyíkemberek, világuralomra törő titkos csoportok népesítik be az összeesküvés-elméletek univerzumát

Ufók, alakváltó gyíkemberek, világuralomra törő titkos csoportok népesítik be az összeesküvés-elméletek univerzumát

Piszkos kis titkok

Legfőképp a Politkovszkaja-gyilkosságét

A Novaja Gazeta tudósítóját, Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én – Putyin 54. születésnapján – saját otthona lépcsőházában ölték meg. „Rosszabb ajándékra az ünnepnap alkalmából Putyin nem is számíthatott volna. Ráadásul a gyilkosságot az orosz elnök németországi látogatásának előestéjén hajtották végre..." – írja Belkovszkij. Ez nagyon fontos utazás volt, melynek során Putyin szeretett volna megállapodni az orosz gáz németországi elosztóközpontjáról. Ám a terv kútba esett. Leginkább épp az újságírónő meggyilkolása következtében. A német politikai elit több képviselője még arra is felszólított, hogy töröljék a látogatást. „Putyin akkor ügyetlenül, politikailag nem korrekten azt találta mondani, hogy Politkovszkaja halála több veszteséget okozott neki, mint amennyit az újságírónő egész élete és tevékenysége ért. Habár az orosz elnöknek ez a megfogalmazása borzasztóan szerencsétlenre sikerült, el kell ismerni, hogy lényegét tekintve sok szempontból igaza volt" – mondja Belkovszkij, aki szerint Putyin volt az utolsó, akinek érdekében állt volna Politkovszkaja halála.

A nagy összeesküvésnek hitt történések mögött a szakértő szerint gyakran kisebb, de valóban szennyes dolog eltussolása áll – ilyen például az eset, amikor Kennedy holttestét „kilopta" a kórházból a titkosszolgálat. Csakhogy nem amiatt, hogy eltitkolják a füves dombon rejtőző lövészcsoportra utaló golyónyomokat – hanem azért, hogy eltitkolják Kennedy kemény drogosokéval vetekedő gyógyszerfüggőségét, és súlyos betegségét, megóvandó a Kennedy-mítoszt. Egy aktuális eset: Welsz Tamás halálával kapcsolatban összeesküvéssel vádolta egymást a két legnagyobb politikai holdudvar. Elfedve a sokkal izgalmasabb kérdést: miért lett öngyilkos a vállalkozó?

Járványok laborból

Szinte minden nagyobb járvány kitörésénél felbukkan az összeesküvés-elmélet, miszerint a vírust laboratóriumban hozták létre titokzatos valakik, akiknek célja az emberiség egy részének kiirtása, plusz a haszontalan oltóanyagok eladása. 1990-ben az amerikai feketék 29 százaléka gondolta úgy, hogy az AIDS vírusát is így hozták létre, megfertőzendő a feketéket. Spike Lee egyenesen a kormány által irányított betegségnek nevezte.

A legbizarrabb Trianon-konteók

Magyarország igazságtalan, az etnikai arányokat figyelmen kívül hagyó feldarabolásának traumája igencsak fura elméleteket szült. Az egyik legfurább, amely a minószi civilizáció krétai fővárosát, Knósszoszt felfedező régészt, Sir Arthur Evanst tartja felelősnek Trianonért. A tudós ellenséges volt a Monarchiával, támogatta a délszláv népek, illetve a csehek és szlovákok államalapítási törekvéseit. A balkáni térség ismerőjeként latba is vetette tekintélyét e cél érdekében. Ám az már összeesküvés-elmélet, hogy az igazságtalan trianoni béke az ő intrikájának gyümölcse lenne. A történelmi Magyarországból kiszakadt területek nagyobbik részén már 1918-ban is relatív vagy abszolút többségben voltak a nemzetiségek, akik nemigen akartak a régi országban élni. A Nagy-Magyarország egy igazságos béke esetén sem maradt volna fenn, legfeljebb az új határok lettek volna máshol. Trianonnál a nagyhatalmi és geopolitikai érdekek felülírták a nemzeti önrendelkezés elvét. Evans a hamisított térképével legfeljebb a fals érveket szállította ehhez a politikai döntéshez. De a pálmát ama magyar teória viszi el, hogy a román kormány prostituáltakat bocsátott a nyugati döntéshozók rendelkezésére, hogy ezzel a „vesztegetéssel" igyekezzen őket Romániának kedvező határozatra rábírni. Az összeesküvés-elméletnek létezik magyarellenes román tükörverziója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!