Egyperces

2014.07.08. 14:23

Steiner Kristóf: Szívesen beszélgetek homofóbokkal

Mindenki más valamilyen szempontból Steiner Kristóf szerint, aki szívesen beszélget higgadtan homofóbokkal. A televíziós műsorvezető jelenleg Izraelben él.

Kiss Tímea

Televíziós műsorvezetőként, újságíróként, szerkesztőként és például az Argo című magyar vígjátékból színészként ismerhetik Steiner Kristófot. Három évvel ezelőtt, 29 évesen férj lett belőle, tavaly pedig a Budapest Pride-on vezetett műsort. Nem véletlenül, ugyanis a magyar közszereplők közül elsőként vállalta fel nyíltan homoszexualitását, amivel történelmet írt. Frigyre lépése Matan Attiasszal, az izraeli orvossal volt az első, a magyar televízióban élőben közvetített homoszexuális házasságkötés.
Steiner Kristófot Izraelben értük el.

– Az otthon ott van, ahol rátalálok. Magyarország is az volt. A szeretteimhez kötődik ez a fogalom. Most Izraelben élünk a szerelmemmel, de gyakran látogat meg a családom – mondta Steiner Kristóf. Ennek ellenére követi a hazai eseményeket, sőt rendszeresen publikál az interneten magyar nyelven.

– Magyarország mindig része lesz az életemnek, hálás vagyok, hogy oda születtem. A probléma az, hogy már akkor sem volt rózsás a helyzet, amikor 2009-ben eljöttem, azóta még többen félnek, és érzik magukat „börtönbe" zárva. Ehhez képest melegházasságban élőként Izraelben könnyebben jutottam munkához, mint a heteroszexuálisok – magyarázta, majd hozzátette: nagyon boldog, és csak „sziruposan" tudna mesélni az életéről, szerelméről.

– Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan közegben élhetek, ahol nem furcsa, ha a szerelmemmel kézen fogva sétálunk az utcán, vagy ha a gyermekvállalásról beszélünk. Itt sok példát találni arra, hogy meleg és leszbikus párok közösen vállalnak gyereket alternatív családot alkotva, vagy külföldi dajkaanyán keresztül válnak szülővé. Előbbi azt jelenti, hogy a gyermek két helyen lakik, mintha elváltak volna a szülei. Tudjuk, a váláskor annyian vesznek el, hogy csodálatos, ha négy embernek a kicsi a legfontosabb a világon, és két apa, két anya figyel rá egyszerre – folytatta Steiner Kristóf, aki családcentrikus emberként maga is szeretne szülővé válni. Magánéletével kapcsolatban azt is elárulta, kisebb sértéseken kívül nem kapott még negatív visszajelzéseket.

– Szívesen beszélgetek higgadtan homofóbokkal is. Elfogadásra biztatom az embereket, mert legyen szó melegekről, cigányokról vagy zsidókról, mindenki más valamilyen szempontból.

Leadképünk: femina.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!