Egyperces

2016.01.26. 19:22

Ennyit keresnek a pornósok

A pornós szakma pénzügyi világát homály fedi, de mindenki milliókra tippel. A CNBC készített egy listát arról, hogy mennyit keresnek a felnőtt filmes szakemberek.

Markót Imre

Leginkább külföldön divat, hogy egyetemista lányok felnőtt filmezéssel, olykor eszkort szolgáltatásokkal keresik meg a tandíjuk egy részét. A pornófilmek főszereplői általában lányok, így mögöttük mindig áll egy ügynökség, vagy szervezet, ami egyengeti a karrierjüket. A sztárok fizetése sok esetben az ügynökségek költségvetésétől is függ. Persze a megjelenésük is számít, hiszen ettől válhatnak híressé a szakmán belül, ami a mögöttük álló cégeknek még több pénzt hoz idővel. A szereplők fizetése mellett a listáról azt is megtudhatjuk, hogy mennyit keres a kamera mögött álló személy, aki végig nézi az egész aktust.

     

Fizetés

Beosztás

Női színész, férfi/női jelenet

$300-$1,500

Női színész, leszbikus jelenet 

$700-$1,200

Férfi színész

$500-$1,500

Rendező 

$1,000-$3,000

Operatőr  

$500-$700

Hangtechnikus

$300-$400

Produkciós asszisztens

$100-$250

Forgatókönyvíró 

$250-$400

Fotós

$500

Sminkes 

$500


* A dollár napi középárfolyama 293 Forint.


Ahogy a lista is mutatja, a pornó az az iparág, ahol a férfiak jelentősen kevesebbet keresnek, mint a nők. A férfi színészek általában fix összeget kapnak, ami lehet napra, vagy forgatásra is lebontva, de nem számít, hogy milyen jelenetben szerepelnek. Egy normál fizetés 500-600 dollár körül mozog, az ismertebb férfiak megüthetik az ezres mércét, de a szupersztárok, mint az egykori Manuel Ferrara, tényleg dollár ezreket kereshetnek egy-egy jelenettel.


A rendezők átlagfizetése 1000-1500 dollár körül mozog. A listán is látható 3000 dollár közelébe akkor kerülnek, ha a rendezésen kívül mást is el kell vállalniuk, akár magába az aktusba is be kell szállni. Bármennyire is meglepő, a pornófilmek jeleneteit is forgatókönyvírók állítják össze. Ugyan az emberek többsége nem kíváncsi arra, ahogy a főszereplő hölgyet elviszik egy luxus étterembe vacsorázni, de valamivel ki kell tölteni az akciómentes részeket is. Az írók fizetése, csak úgy, mint a hang- és videotechnikáért felelő személyek fizetése napi szinten értendő. Egy-egy filmet általában 2-4 nap kemény munkájával forgatnak le.


A sminkesek és a fotósok fizetése is napi szinten értendő. Az utóbbiak feladata általában az, hogy olyan képeket készítsenek a színészekről, vagy jelenetekről, amivel lehet reklámozni a pornófilmet.

Címkék#pornó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!