pehelytollú

2020.04.29. 15:19

Kikelt az első gólyafióka a gemenci fészekben

A gemenci feketególya-fészekben a napokban további két fióka jöhet világra.

Forrás: gemenczrt.hu

A fióka kikelését 9 óra 43 perckor rögzítette a kamera, amelynek felvételét a Gemenc Zrt. honlapján lehet követni – közölte az erdőgazdaság.

Az itt fészkelő feketególya-pár egyik tagja március 3-án reggel szállt le a fészekbe, párja március 15-én érkezett meg.

A tojó az első tojást március 23-án rakta, azt azonban az egyik gólya kidobta a fészekből, feltehetően azért, mert terméketlennek ítélte meg. Végül

három tojás költését kezdték el a madarak, és a következő napokban remélhetően a maradék kettőből is kikelnek a fiókák

- írták.

A fekete gólyák élete nyolcadik éve követhető az erdőgazdaság honlapján, a Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően bárki élő internetes adásban lehetett tanúja az eseménynek.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben.

Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Az első fiókák általában május elején jönnek a világra, és akár már július közepén kirepülhetnek, de zömmel augusztus 10-e körül hagyják el fészküket. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében maradnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át telelőhelyükre.

Borítókép: az első fióka első pillanatai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!