egészségesek

2021.07.10. 13:03

Évekig az űrben őrzött egérspermából születtek utódok

A kifejlesztett technológia lehet a kutatók szerint az új „Noé bárkája”, amely megmentheti a növényeket és állatokat a kihalástól.

White laboratory mice: mother with pups, which are 9 days old; isolated on white

Forrás: Shutterstock

Fotó: gorkem demir

Űrben őrzött egérspermából születtek utódok egy japán kutatócsoport munkájának eredményeként.

Mintegy hat éven át őrizték a fagyasztva szárított spermiumokat a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A kifejlesztett technológia lehet a kutatók szerint az új „Noé bárkája”, amely megmentheti a növényeket és állatokat a kihalástól.

Az űrben tapasztalható sugárzás ellenére összesen 168 egér született 2019 és 2020 között, miután a spermát lehozták az ISS-ről. A kutatást a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) és a Jamanasi Egyetem tudósai végezték.

Az öt évig és 10 hónapig tartó periódus a világon a leghosszabb, amelyet minták az űrállomáson töltöttek biológiai kutatás keretében – olvasható a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A Vakajama Teruhiko, a Jamanasi Egyetem professzora által kifejlesztett liofilizási – fagyasztva szárítási – technikának köszönhetően a sperma több mint egy éven át megőrizhető szobahőmérsékleten. Ennek köszönhetően nem kellett fagyasztót küldeni az ISS-re a kísérlet érdekében.

A technológia a jövőben alkalmazható lehet a modern reproduktív orvoslásban és az állattenyésztésben.

A kutatás során 12 hím egértől gyűjtöttek spermát a kutatók. A liofilizált minták felét 2013-ban az ISS-re küldték, másik felét a Földön őrizték meg.

A minták első csoportját kilenc hónap után hozták le az űrből, hogy ellenőrizzék, a tervek szerint halad-e a kísérlet. Két év és kilenc hónap, majd öt év és tíz hónap után hozták le a következő mintacsoportot.

Bár az űrből visszatért spermiumokra némi hatással volt a sugárzás, a sikerességi arány hasonló volt a Földön mintegy hat éven át őrzött mintákéhoz. Az egerek következő generációja sem mutatott abnormalitásokat – emelte ki a tanulmány.

A tudósok megállapították, hogy a fagyasztva szárított spermiumok akár 200 évig is megőrizhetők az ISS-en mindenféle űrsugárzás elleni védelem nélkül is. Az ilyen technikával megőrzött sperma optimális alapanyag lehet a jövőben a genetikai sokszínűség megőrzési módjainak feltárásához.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!