Környezetszennyezés

2021.08.07. 18:10

Műanyag szemetet találtak a vizsgált teknősők többségében

Minél nagyobbak voltak az állatok, annál nagyobb töredékeket nyeltek le.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Műanyagtöredékeket mutattak ki a kutatók az Ausztrália keleti és nyugati partvonala mentén kisodródott vagy véletlenül kifogott fiatal tengeri teknősök szervezetében. Az angliai Exeteri Egyetem, az ausztráliai Murdoch Egyetem és Queensland, valamint Nyugat-Ausztrália illetékes szervei a nemrég kikelt példányoktól az 50 centiméter hosszú páncéllal rendelkezőkig mérték fel az állatok állapotát.

A partokon kikelt kis teknősök az óceáni áramlatokkal utaznak és életük első éveit a nyílt vízen töltik. Ezekben az áramlatokban azonban nagy mennyiségű műanyaghulladék halmozódik fel, és mivel a teknősök a vízfelszín közelében táplálkoznak, nagy részük lenyeli a műanyagszemetet.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók összesen öt tengeriteknősfaj, a közönséges levesteknős, az álcserepesteknős, a közönséges cserepesteknős, az olajzöld fattyúteknős, valamint az ausztrál levesteknős 121 fiatal egyedéről gyűjtöttek információkat.

AZ eredmények alapján Ausztrália csendes-óceáni partvonala mentén a teknősök nagyobb százalékában van műanyagtöredék. Fajonkénti lebontásban a vizsgált álcserepesteknősök 86, a közönséges levesteknősök 83, az ausztrál levesteknősök 80, az olajzöld fattyúteknősök 29 százalékában találtak hulladékot. Az ország indiai-óceáni partvonalán ezzel szemben az ausztrál levesteknősök 28, az álcserepesteknősök 21 és a közönséges levesteknősök mindösszesen 9 százalékának szervezetében mutattak ki műanyagot. A közönséges cserepesteknősökben nem is találtak szennyeződést, viszont ennek a fajnak csupán hét egyedét vizsgálták.

A kutatók szerint a csendes-óceáni teknősökben kimutatott műanyag javarészt kemény töredék volt, amely az ember által használt számtalan termékből származhat. Az indiai-óceáni teknősökben viszont döntően műanyagszálakat azonosítottak, amelyek feltehetőleg a halászatban használt kötelekből és hálókból származnak. A teknősök által leggyakrabban lenyelt polimerek mindkét területen a polietilén és a polipropilén voltak.

Ezeket az anyagokat olyan széles körben alkalmazzák a műanyag termékekben, hogy lehetetlen megállapítani az általunk talált hulladékok forrásait – mondta el Emily Duncan, az Exeteri Egyetem munkatársa.

A szakember azt is kiemelte, hogy a nemrég kikelt teknősökben általában 5-10 milliméter hosszú műanyagdarabkákat találtak. Ahogy viszont az állatok nőttek, egyre nagyobb töredékeket nyeltek le.

A szakember szerint a következő lépés annak megállapítása lesz, hogy a műanyagrészecskék lenyelése befolyásolja-e az állatok egészségét és túlélését, és ha igen, akkor milyen módon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!