Gyógyulás

2021.11.24. 17:00

Megkezdődött a korallok rendkívül látványos szaporodása (képek)

A korallok a világ legnagyobb szexuális eseményeként beharangozott korallívás során peték és spermiumok billiót bocsátják az óceánba.

Az ABC News ausztrál hírportál beszámolója szerint lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya.

A korallok rendkívül látványos szaporodása kedden, egy teliholdas éjszakán vette kezdetét, és még két-három napig tart. A korallok a Queens állambeli partvidéken a világ legnagyobb szexuális eseményeként beharangozott korallívás során peték és spermiumok billiót bocsátották az óceánba vörös, sárga és narancssárga színekben, hogy szaporodjanak.

A 348 ezer négyzetkilométer kiterjedésű korallzátony 1998 óta 5 alkalommal esett át súlyos korallkifehéredésen, ami a korallok jelentős részét károsította.

A queenslandi James Cook Egyetem korallkutató intézetének tudósai szerint a korallok legalább 80 százalékát 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a kifehéredés, amelynek oka elsősorban a klímaváltozás, ezzel összefüggésben pedig az óceánok felmelegedése. Legutóbb 2020-ban jelentettek nagy mértékű fehéredést a korallzátonyon.

Gareth Phillips tengerkutató, aki az ívás tanulmányozásával foglalkozik a korallzátony állapotának megfigyelésére irányuló projekt részeként, elmondta, az ívás erős bizonyítéka annak, hogy a korallzátony ökológiai funkciói sértetlenek, és működnek a több mint 18 hónapos helyreállítási fázis után.

Régóta nem volt ilyen jó állapotban a Nagy-korallzátony – hangsúlyozta.

A legtöbb szirtképző korall szaporodása évente egyszer, egy telihold utáni pár éjszakán át történik: a korallok spermiumok és petesejtek milliárdjait lökik ki magukból, a megtermékenyített petesejtek, az embriók pedig megkapaszkodnak a zátonyon, és új telepeket képeznek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!