Megkongatták a vészharangot

2021.11.27. 11:00

Példátlan mértékű kihalási hullám várhat Ausztrália őshonos állatfajaira

Példátlan mértékű kihalási hullám várhat Ausztrália őshonos állatfajaira 2050-re az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és az invazív fajokkal foglalkozó központ (Center for Invasive Species Solutions – CISS) kedden bemutatott jelentése szerint, mely az invazív fajoknak az ausztrál őshonos fajokra kifejtett hatását vizsgálta.

Eredményeik szerint Ausztrália veszélyeztetett növény- és állatfajainak, valamint élőhelyeinek több mint 80 százalékára hatással vannak az idegenhonos fajok.

"Kulcsfontosságú a sürgős, határozott és koordinált fellépés az invazív fajok megállítása érdekében, hogy megvédhessük a különleges, pótolhatatlan állat- és növényfajokat, és Ausztráliának ebben nagy múltja van" - fogalmazott Andy Sheppard, a CSIRO jelentésének társszerzője.

A tanulmány szerint az invazív fajok jelentős szerepet játszottak 79 Ausztráliában honos állat- és növényfaj eltűnésében az európai telepesek érkezése óta.

A becslések szerint Ausztrália 390 milliárd ausztrál dollárt költött az 1960-as évek óta az idegenhonos fajok okozta károk orvoslására. Jelenleg évente 25 milliárd dollárt költenek erre.

Sheppard közölte, igazi nemzeti tervre van szükség Ausztrália sokszínű vadvilágának megmentéséhez. Az Ausztráliában élő fajok több mint 70 százaléka sehol másutt nem található meg.

"A megelőzés sokkal olcsóbb és sokkal hatásosabb, mint a kártevők és gyomok megfékezése, miután már megtelepedtek" - véli a szakember.

A legkártékonyabb invazív fajok a jelentés szerint a nyulak, vadmacskák, disznók, rókák és varangyok.

Az idegenhonos fajok jelentette veszélyt tovább fokozza a klímaváltozás, a természeti katasztrófák további lehetőséget teremtenek a vadon élő állatoknak a terjedésre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!