Szálló por

2021.11.01. 19:15

Többfelé javult a levegőminőség

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Többfelé csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de északkeleten továbbra is vannak egészségtelen és veszélyes minősítésű települések.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői térképén is a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel Nyíregyháza és Sajószentpéter. Debrecen, Miskolc, Kazincbarcika és Putnok levegőjét egészségtelennek minősítették.

Emellett Ajka, Várpalota, Tatabánya, Salgótarján, Oszlár és Hernádszurdok levegője kifogásolt a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az ország nagy részén viszont, a mérőállomással rendelkező települések közül – köztük a fővárosban is – már elfogadható a levegőminőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint a következő napokban javuló tendencia kezdődik. A héten várható erős széllökések hatására jelentősen kitisztulhat a levegő.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak.

Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!