Sokan tiltakoznak

2022.02.02. 19:00

Szétszerelik a rotterdami hidat, hogy Jeff Bezos jachtja áthaladhasson

A hollandiai Rotterdam városi tanácsa engedélyt adna a Koningshavenbrug híd szétszerelésére, hogy Jeff Bezos amerikai milliárdos luxusjachtja áthajózhasson alatta – írta szerdán a Dutchnews helyi hírportál.

A régi acélszerkezetes vasúti hidat, amelyet a rotterdamiak De Hef néven emlegetnek, 2017-ben újították fel, és a tanács akkor ígéretet tett arra, hogy szerkezetét soha többé nem bontják meg.

A Maas folyó fölé 1927-ben emelt híd kulcsszerepet játszott a város történetében, a város második világháború alatti bombázásakor súlyosan megrongálódott. Ma már védelem alatt áll – írta a Dutchnews a Rijnmond hírportál tudósítására hivatkozva.

Bezos háromárbocos jachtját a dél-holland alblasserdami Oceanco hajógyár építi, de túl magasra méretezték ahhoz, hogy átférjen a híd alatt. A milliárdos és a hajógyár azzal a kéréssel fordult a városi tanácshoz, hogy ideiglenesen bontsák meg a híd szerkezetét, a költségeket maga Bezos és a hajógyár állja. A hírportál azt írja, hogy a városi tisztviselők készek megadni az engedélyt a helytörténész szakértők tiltakozása ellenére. 

Vannak határok, és nem lehet mindent megtenni egy ipartörténeti műemlékekkel

– mondta Ton Wesselink, a Rotterdami Helytörténi Társaság egyik tagja.

Marcel Walravens, a városi tanács építőmérnöki projektvezetője azonban azzal érvelt, hogy a híd középső részét megfelelő előkészítéssel ki lehet emelni arra az egy napra, hogy a magas árbocú vízi jármű elhaladhasson alatta.

A Boat International szakmagazin szerint Bezos jachtját még az idén átadják, és 127 méteres hosszával a világ legnagyobb vitorlás jachtja lesz.

Borítóképünkön Jeff Bezos amerikai milliárdos. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!