Nem fizetett a vevő a világ legértékesebb gyémántjáért

A novemberi genfi árverésen Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló 83,2 millió dolláros (mintegy 18,7 milliárd forintos) vételárat ígért a gyémántért, de nem fizetett érte.

Nem fizette ki a jutalékkal együtt 83,2 millió dolláros (mintegy 18,7 milliárd forintos) vételárat a valaha árverésre bocsátott legértékesebb drágakő, a színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín gyémánt, a Pink Star vevője a Sothebyís szerint, így a kő az aukciósháznál marad.

A novemberi genfi árverésen Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló három licitálót felülmúlva tette a győztes ajánlatot, a ház csütörtökön azonban arról adott tájékoztatást, hogy a vevő nem fizetett – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A Sothebyís a jutalékot levonva 72 millió dolláros összegért lett az 59,6 karátos kő gazdája. “Kapcsolatban vagyunk a vevővel, de közben más lehetőségeket is mérlegelünk” – fogalmazott Patrick McClymont, az aukciósház pénzügyi vezetője, arról biztosítva a nyilvánosságot: kedvezőnek tartják, hogy ezért az összegért birtokolják a drágakövet.

Az árverést követően a The Pink Dreamre átnevezett gyémántot világszerte óriási érdeklődés övezte. A színes gyémántok, amelyek a bányászott mennyiség mindössze 0,01 százalékát teszik ki, igen drágák, éppen ritkaságuk miatt ezek kelnek el a karátonkénti legmagasabb áron. A színesek közül is a rózsaszín az egyik legáhítottabb.

A The Pink Dream tavaly a harmadik legnagyobb összegért elárverezett tárgy volt a Bloomberg hírügynökség szerint. A gyémántnál drágábban csak Francis Bacon 1969-ben barátjáról, Lucian Freudról festett triptichonja és Andy Warhol pop-art művész Silver Car Crash (Double Disaster) című képe kelt el. Előbbiért 142,2 millió, utóbbiért 105,4 millió dollárt fizettek a Christieís és a Sothebyís árverésén.

Isaac Wolf egy YouTube videomegosztó portálon korábban megjelent interjúban azt mondta, hogy befektetők és pénzemberek támogatásával licitált a kőre Genfben. Mint fogalmazott, jó lehetőségként tekintettek a drágakőre, amelynek valódi értéke szerinte akár 150 millió dollár is lehet.

A Sothebyís azt nem közölte, hogy a gyémántcsiszoló végül miért nem fizetett.

szponzorált tartalom
Új műsorral jelentkezik Várkonyi Andrea
Vereségük ellenére dicséretet kaptak edzőjüktől a Hungerit-Szentes játékosai
Nagyot harcolt a Hungerit-Szentesi VK, de a papírforma nem borult. A BVSC otthonában 15-8-as vereséget szenvedtek Kudella Pannáék a női vízilabda OB I 13. fordulójában.
Az Örök Ifjak Klubja
Egy színkottás zenekar és az örök ifjak is bemutatkoztak szombaton Székkutason, a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programon, aminek a művelődési ház adott otthont.
Mobilon lehet játszani ezzel a kütyüvel
Már a Magyarországon is elérhető az egyedi játékvezérlő.
Találja meg elveszett holmiját! - Galéria
Mobiltelefon és tolltartó is keresi gazdáját.
A címvédővel kezd a magyar női teniszválogatott Budapesten
A francia csapat lesz a magyar női teniszválogatott első ellenfele a Fed Kupa döntőjében, amelyre április 14. és 19. között kerül sor Budapesten.
Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni akarunk
A válogatott a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki nyitányán a címvédő szlovénokat fogadja Szombathelyen.