Popénekesből lett iszlamista harcost köröznek Libanonban

Saker egy slágere révén vált híressé 2002-ben az arab világban. Csaknem 10 évvel később Ahmad al-Asszír szunnita vallási vezető befolyása alá került.

A libanoni hadsereg felszólította csütörtökön Fadel Saker volt popénekest – akit szélsőséges iszlamista tevékenyéggel és libanoni katonák megölésével vádolnak -, hogy adja fel magát, egyúttal a hadsereg tagadta, hogy alkut akarna kötni vele bűnei ügyében.

Fadel Sakernek fel kell adnia magát a hatóságoknak, és az igazságszolgáltatás elé kell állnia, hogy elnyerje méltó büntetését – olvasható a hadsereg közleményében. “A hadsereg mártírjainak és civileknek a halálával kapcsolatban semmilyen körülmények között nem lesz alku” – tették hozzá.

Sakert azóta körözik, hogy 2013 júniusában heves utcai harcok törtek ki szunnita szélsőségesek és a hadsereg katonái között a tengerparti Szidónban, abban a városban, ahol ő élt és állítólag kapcsolatba került szunnita szélsőségesekkel. Azzal vádolják, hogy bűncselekményeket követett el a hadsereg ellen. Az illetékes ügyészség halálbüntetés kiszabását kérte rá.

Egy 2013-ban készült videofelvételen, amelyen még szakállat visel, Saker szidja a libanoni katonákat, gúnyolódik rajtuk, kérkedik azzal, hogy megöltek két katonát, akinek a holtteste a birtokukban van.

A volt énekes vasárnap interjút adott az LBC libanoni tévének, és ebben – már szakáll nélkül mutatkozva – tagadja, hogy részt vett volna katonákkal való összecsapásban, és kijelenti, hogy vissza akar térni a normális élethez. A tévé szerint az interjút az ín-el-hilvei palesztin menekülttáborban, Szidón közelében készítették.

Saker egy slágere révén vált híressé 2002-ben az arab világban. Csaknem 10 évvel később Ahmad al-Asszír szunnita vallási vezető befolyása alá került, és sokkolta rajongóit azzal, hogy felvonulásokon rendszeresen megjelent a radikális hitszónok mellett, majd később kijelentette, hogy felhagy az énekléssel, mert így “közelebb kerülhet Istenhez”.

Az al-Asszír követői és a hadsereg között 2013 nyarán kitört tűzpárbajban legalább 18 katona meghalt, és az eset hatására tovább nőtt a feszültség a libanoni szunniták és a síiták között. A szomszédos Szíriában zajló háború már korábban felekezeti alapon megosztotta a libanoni társadalmat.