Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Súlyos környezeti terheléssel jár a beltéri marihuánatermesztés

Súlyos környezetterheléssel jár a kannabisz (marihuána) termesztése zárt térben – figyelmeztet a Coloradói Állami Egyetem új tanulmánya, amely a Nature Sustainability című tudományos folyóiratban jelent meg.

A beltéri termesztéskor egy kilogramm szárított kendervirágzat előállítása 2283-5184 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár a helyi éghajlati és egyéb feltételektől függően – számították ki az egyetem kutatói. Colorado államban például a kannabisz beltéri termesztése 1,7 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, vagyis hasonló hányaddal, mint a szénbányászat.

A kannabiszból 0,1 gramm – egy marihuánás cigaretta egyharmadához elegendő mennyiség – beltéri előállítása sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az emisszióhoz, mint egy pohár söré, boré vagy tömény szeszé, egy csésze kávéé vagy egy szál cigarettáé – állapították meg a kutatók, akiket saját bevallásuk szerint „nagyon meglepett” a beltéri kannabisztermelés környezetterhelésének szintje.

A beltéri kannabisztermelés rendkívül nagy energiaigénnyel jár, mert sok áramot fogyaszt a fűtés, a szellőztetés, a légkondicionálás, a növekedésserkentő lámpák használata, amelynek káros ökológiai hatását tovább súlyosbítja a növekedést serkentő plusz szén-dioxid alkalmazása.

A coloradói egyetem kutatói szerint a marihuánát legalizáló államoknak a szabadföldi vagy üvegházi termesztést kellene ösztönözniük, amivel drasztikusan csökkenteni lehet a környezetterhelést. Kalkulációjuk szerint az üvegházi kannabisztermelés szén-dioxid-kibocsátása 42, a szabadföldié pedig 96 százalékkal kisebb a beltéri termesztésénél. A szabadtéri termesztés ugyanakkor biztonsági aggályokat vet fel, és megnehezíti az évi többszöri aratást, valamint a minőség folyamatos garantálását.

Az Egyesült Államokban csaknem négyszeresére, 13,6 milliárd dollárra nőtt a kannabiszüzlet azóta, hogy 2012-ben elsőként Colorado és Washington állam engedélyezte a marihuána rekreációs célú használatát. Az orvosi kannabisz alkalmazása jelenleg az USA államainak kétharmadában, élvezeti használata az egyharmadában engedélyezett.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Autólízinggel vége a hitelmoratóriumnak
2021.09.25.
Támadások egy frissen javított, nulladik napi sebezhetőségen keresztül
A Microsoft a hónapban figyelmeztetést adott ki a CVE-2021-40444 számú, az Internet Explorer MSHTML böngészőmotorját érintő távoli kódvégrehajtási sérülékenység miatt.
Megvizsgálták a pokol kútjának fenekét, ijesztő dolgokra bukkantak
Először vizsgálták meg a Barhout, a jemeni „pokoli kút” fenekét: a 112 méter mély üregben a kutatók kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak – a legendák ellenére természetfeletti jelenségekre viszont nem.
Felminősítette Magyarországot a Moody's
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő az eddigi „ Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot.
Az abortuszhoz való jog védelméről fogadtak el törvényt a demokraták Amerikában
A törvénytervezetről tartott szavazás lényegében jelképes volt a demokrata párti többségű testületben, ugyanis a szenátus várhatóan nem fogja elfogadni.