ráadásul olcsó is

2020.08.13. 23:10

Szupergyors koronavírus-nyáltesztet vizsgálnak

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában.

Forrás: Shutterstock

A pácienseknek sós oldattal kell öblögetniük, majd beleköpniük egy fiolába. A mintát ezután egy apró eszközzel megvilágítják, és a reakció alapján meg lehet mondani, hogy a szervezetben jelen van-e a vírus vagy nem. A szakemberek szerint a gépi tanulás révén a fejlesztés idővel egyre pontosabb lesz.

A vizsgálatot vezető Eli Schwartz, a Sheba Egyészségügyi Központ munkatársa szerint az új nyálteszt használata egyszerűbb, mint a PCR-teszté.

„Eddig nagyon ígéretesek eredményeket produkál ez az új módszer, amely jóval kényelmesebb és olcsóbb”, mint a többi – jegyezte meg a szakember.

Egy több száz páciens bevonásával végzett előzetes klinika vizsgálaton a mesterséges intelligencia alapú eszköz 95 százalékos sikerrátával mutatta ki a vírus jelenlétét a szervezetben.

A Tel-Aviv szomszédságában lévő központ az eszköz fejlesztőjével, a Newsight Imaging nevű izraeli céggel együttműködve készül piacra dobni a tesztet.

A vállalat szerint a fejlesztés már hatósági jóváhagyásra vár.

Egy teszt kevesebb mint negyed dollárba (70 forint) kerül, és várhatóan maga az eszköz sem lesz több 200 dollárnál.

 

A borítókép illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!