Fontos az önvizsgálat

2021.12.04. 09:02

A szájüregi egészség 10 parancsolata

Több fontos lépést is meg kell tenni azért, hogy megőrizzük a szájüregünk egészségét. A Nemzeti Népegészségügyi Központ összeszedte a legfőbb tudnivalókat, valamint a helyes önvizsgálathoz is útmutatót adtak.

Kiss Anna

A fogközök és a nyelv tisztítására is kiemelt figyelmet kell fordítani. Fotó: Pixabay

A november nemcsak a férfi egészség, hanem a fogászat hó­­­­napja is, éppen ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ összeállította a szájüregi egészség 10 parancsolatát, amely min­­denkinek segíti abban, hogy az év minden napján meg­­felelően figyeljen a száj­üregi egészségére.

Első: mosson fogat naponta kétszer legalább két percig, má­­sodik: válasszon fluoridtartalmú fogkrémet, harmadik: cserélje le a fogkeféjét há­­romhavonta, negyedik: fi­­gyeljen a fogközök és a nyelv tisztítására, ötödik: ne dohányozzon, hatodik: mérsékelje az alkoholfogyasztást, hetedik: napon tartózkodáskor használjon UV-szűrős ajakbalzsamot, nyolcadik: csökkentse a cukorbevitelt, kilencedik: látogassa meg a fogorvosát évente leg­alább egyszer, tizedik: havonta végezze el a szájüregi önvizsgálatot.

Mint írták, a szájüregi da­­ga­­nat az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés ma Magyarországon, pedig ha ko­­rán észlelik, a szájüregi da­­ganatok túlélési aránya 80 százalék.

Emiatt fontos, hogy rendszeresen önvizsgálatot tartsunk.

A fogközök és a nyelv tisztítására is kiemelt figyelmet kell fordítani.
Fotó: Pixabay

Az önvizsgálat lépései: alaposan mosson kezet; ha van, akkor távolítsa el a kivehető fogpótlásokat, majd a tükör előtt tekintse meg a nyak és az arc területét; ezután nyitott szájjal a tükör előtt megfelelő megvilágítás mellett nézze meg az ajkakat, majd tapintsa vé­­gig a hüvelyk- és a mutatóujjá­val; ugyanezt végezze el az arc belső részén; utána vegye szemügyre az ínyt, és mutatóujjal tapintsa végig a fogak mentén; nézze meg a nyelvét minden oldalról, és tapintsa végig; a nyelv kinyújtásával rá­­látást nyer a garatra, a to­rok­­ra, a garatmandulára és a hátsó garatfalra; tekintse meg a száj­padot egy alaposan megtisztított kézitükör segítségével, majd mutatóujjával tapintsa is végig. Az önvizsgálat utolsó lépése: a nyelvcsúcsot helyezze a szájpadra, így jól látható a szájfenék és a nyelv hasi része, amit mutatóujjal tapintson vé­­gig.

Fontos, hogy ha valaki bár­­milyen térést tapasztal az ön­­vizsgálat közben, akkor mi­­előbb forduljon orvoshoz. A központ figyelmeztetett, a vizsgálat során 14 napja nem múló duzzanatot, fehér vagy vörös színeltérést, asszimmetriát és sebeket kell keresni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyes fogmosás mentére is felhívta a figyelmet. Eszerint a fogmosást a fo­­gak elülső felszínével kell kezdeni, után jönnek a rágófelszínek, majd végül a hátsó felszínek. Hozzátették, ne ma­­radjon ki egy felszín sem. Emellett ügyelni kell arra is, hogy a fogke­fét ne nyomjuk rá a fogakra és az ínyre, hiszen a fogkövet nem szedi le a legdurvább fogmosás sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!