Kübekházán sem a polgármester, sem a jelenlegi képviselők nem indulnak

2024.05.21. 15:30

Nagyéren már most tudni lehet, ki lesz a polgármester és a képviselők

Magyarországon Csongrád-Csanád vármegyében járulnak urnához a legkevesebb településen a szavazók. Több helyen sem rágják majd tövig a körmüket a lakosok izgalmukban, vannak olyan regnáló polgármesterek, akik munkáját a polgárok azzal hálálják meg, hogy nem indítanak ellenük senkit. Herczeg Sándor politológus összegyűjtötte az idei választás vármegyei legjeit.

Kovács Erika

Herczeg Sándor politológus kigyűjtötte az idei választás legjeit Csongrád-Csanád vármegyében. Fotó: Kovács Erika

– Minden polgármester- és képviselőjelöltet jogerősen nyilvántartásba vettek, vagy elutasítottak a választási bizottságok, így már lehet tudni, hol méretteti meg magát a legtöbb, illetve legkevesebb aspiráns – tudtuk meg Herczeg Sándortól.

A legtöbb polgármesterjelölt Királyhegyesen és Csongrádon indul

Csongrád-Csanád vármegyében június 9-én 60 település választ vezetést, ez az egész országban a legkisebb szám. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig 358 településen nyitnak majd ki a szavazókörök. Ez pedig a legtöbb.

A politológus leszögezte, Nagyéren biztosan nem jelent semmiféle izgalmat a június 9-i választás. Lőrincz Tibor, akit 1993. június 4-én választották először egy időközi választáson polgármesterré, újra egyedül indul, sőt itt a képviselők sem változnak, kizárólag a jelenleg regnáló testület tagjai lesznek a szavazólapokon, ugyanis egyetlen új jelölt sem jelentkezett a feladatra. 

– Bordányban hasonló a helyzet, a képviselők biztosan a jelenlegiek lesznek ismét, hiszen senki sem indult el új belépőként, viszont a polgármesteri címre ketten pályáznak. Egyetlen polgármester-jelölt lesz viszont Derekegyházon, Dócon, Eperjesen, Mórahalmon, Nagyéren, Óföldeákon, Röszkén, Tömörkényen és Üllésen. A legtöbb polgármester-jelölt Királyhegyesen és Csongrádon indul: mindkét településen 7-en.

Több polgármester inkább képviselő lenne

Herczeg Sándor elmondta, a legnagyobb változás Kübekházán lesz. 

– Itt nem csupán Molnár Róbert polgármester nem indul újra, hanem a 6 fős testület egyetlen tagja sem. Mindemellett a 60 vármegyei településen 53 polgármester újra megméretteti magát, és csupán 7 nem, de itt már változatosabb a helyzet. Székkutas polgármestere, Szél István, Hódmezővásárhely egyik választókerületében indul, míg a csanádpalotai Perneki László és Pusztaszeren Máté Gábor a polgármesteri helyett a képviselői széket célozza meg. Nem száll ringbe egyik helyért sem Horváth Lajos Királyhegyesen, a már említett Molnár Róbert Kübekházán, Zsótér Károly Mindszenten és Radó Tibor Pitvaroson.

Vannak, akik nem tudták összegyűjteni a megfelelő számú aláírást

Herczeg Sándor kifejtette, a körzetek viszonylatában a legbőségesebb jelölti kínálatot Csongrád nyújtja. Itt 8 választókerületben összesen 46-an indulnak, ami közel 6-os átlag. Sokáig a vármegye székhelye, Szeged volt esélyes ezt meghaladni, de ott számos jelölt döntött amellett, hogy mégsem indul, vagy nem tudta összeszedni a megfelelő mennyiségű aláírást, szám szerint 13-an, sőt figyelemre méltó volt azoknak a száma is, 21 fő, akiknek a nyilvántartásba vételét visszautasították. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában