Életstílus

2015.01.19. 17:34

A méhek ajándéka

Táplálkozás - A propolisz, a méhpempő és a virágpor sem egzotikus termék: hazai méheink gyűjtik vagy állítják elő. Bár ízük a mézét nem érheti utol, egészségünkre jótékonyan hatnak a szegedi méhész szerint.

Kiss Tímea

A méz mindannyiunk életét megédesíti egész évben: télen forró teánk, nyáron kedvelt salátáink ízesítője, amelynek baktérium- és vírusölő hatása ismert. Ám a méheknek más, értékes anyagokat is köszönhetünk. Propolisz, méhpempő és virágpor is kapható kereskedelmi forgalomban, mégsem mindig egyértelmű, melyik mire jó, különösen, hogy miből is készült.

A propoliszt nem a méhek állítják elő, „csak" begyűjtik, ugyanis a fák termelik saját maguk gyógyítására: egy gyantaszerű anyag, amely fertőtlenítő hatással bír – tudtuk meg [namelink name="Pongrácz Attilától"]. A szegedi Ambrózy Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy a propolisszal a méhek kaptáruk belsejét kenik be. A méhészek azért gyűjtik, mert az emberre is jótékony, baktériumölő hatással bír, de igen rossz ízű a hidegen szilárd, melegen nyúlós massza, amelyből alkoholba oldva tinktúrát készítenek. A propolisztinktúra sebgyógyításra alkalmas, éppen ezért mézbe is keverhető – ehhez a lehűtött gyantát porítják. Utóbbit a méhész felső légúti megbetegedések ellen ajánlja vírus- és baktériumölő hatása miatt, de arra is felhívta a figyelmet, hogy vezetés előtt ne fogyasszuk.

Fotó: DM

Fotó: DM
Ezzel szemben a méhpempő tömény fehérje, hiszen a méhek garatmirigy-váladéka: egy savanykás folyadék, állaga valahol a túró és a tejföl közötti. A kis rovarok utódaikat táplálják ezzel egy ideig, illetve az anyát etetik, amíg ki nem fejlődnek a szaporítószervei. – Vitaminokban és aminosavakban gazdag táplálék, számos összetevőjét a mai napig nem tudták még azonosítani. Immunerősítő hatást tulajdonítanak neki, a mérések szerint jótékonyan hat a gyermekvállalásra készülő nőkre – fejtette ki a szegedi méhész. Mivel a méhpempő sem túl jó ízű, sőt gyorsan romlik, leggyakrabban fagyasztva juthatunk hozzá, és kiengedés után azonnal el kell fogyasztanunk, ezért ehhez a téli időszakban nemigen lehet hozzájutni. Mézhez keverve is árusítják, mert annak savas kémhatása tartósítja.

A virágport a méhek azért gyűjtik, hogy utódaikat táplálják vele egyik fejlődési stádiumukban. Ehhez mézzel keverik a port kaptárukban, így készül a méhkenyér, érdemes példát venni róluk, és hasonlóképp fogyasztanunk. – Ez a felhasználási mód azért jó, mert a méz megpuhítja és emészthetővé teszi a kemény burkú virágport, így a benne található immunerősítő vitaminokat és fehérjét is tudja hasznosítani a szervezetünk – magyarázta Pongrácz Attila, aki kifejtette: a gyakorlatban a méhészek a virágport frissen lefagyasztják vagy szárítják. A kereskedelemben jellemzően az utóbbival találkozhatunk.

A méhészegyesület elnöke rámutatott: mivel a méz és más méhészeti termékek bizalmi áruk, nyugodtan kérdezzünk a méhészektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!