Életstílus

2015.02.09. 18:59

Futásból is megárt a sok

Sport - Sokak hobbija és sportja a futás, ám nem árt tudni, hogy nemcsak a túl kevés, de a túl sok mozgás is ártalmas lehet az egészségre. Szegednek hivatalos futónagykövete is van, aki mellé csatlakozva mindenki megtanulhatja, hogyan kell télen is jól kocogni.

Pavló Péter

Nemrég jelent meg a Journal of the American College of Cardiology című orvosi szaklapban annak a kutatásnak a végeredménye, amelyet 12 éven át végeztek több mint 5000 önkéntes segítségével. Ennek köszönhetően kiderült: ugyan a futás jóval egészségesebb, mint ha otthon ülnénk, és nem mozognánk, a túl sok ebből is ártalmas lehet. A kutatók arra jutottak, hetente maximum háromszor, összesen 1-2,5 óra közepes tempójú kocogás lehet az, ami még egészséges, míg ha valaki ennél gyorsabban és többet fut, az károsíthatja a szív- és érrendszert.

– A nagyon sok futás természetesen sok mindenre lehet negatív hatással, az ember ugyanis nem arra lett kitalálva, hogy hatalmas távokat tegyen meg így. Éppen ezért az első és legalapvetőbb szabály, hogy mindenki csak annyit kocogjon, amennyi jólesik neki, a kevesebb több szabály itt is érvényes. Amikor én elkezdtem a hosszútávfutást, a háziorvosom megjegyezte, hogy heti háromszor 30 perc az egészséges mennyiség, e fölött hosszú távon már problémák lehetnek – mondja [namelink name="Buza Norbert"], a BSI szegedi futónagykövete. Norbi évek óta űzi ezt a sportot, amiről úgy véli, télen is bárki elkezdheti, az időjárás miatt nem kell tavaszig várni.

A kezdő futócsapat elszánt tagjai (balra Buza Norbert). Fotó: BSI szeged

A kezdő futócsapat elszánt tagjai (balra Buza Norbert). Fotó: BSI szeged
– Sokan fogadják meg Szilveszter éjjel, hogy az új esztendőben eljárnak majd futni, ám a hideg idő miatt a lelkesedés hamar lelohad, pedig néhány dologra odafigyelve akár ebben a pillanatban is el lehetne kezdeni a futást. Fontos, hogy a fagy miatt csúsznak a járdák és az utak, így lehetőség szerint világosban, vagy jól kivilágított helyen fussunk, hogy észre tudjuk venni a különböző akadályokat. Emellett a réteges öltözködés az, ami az egyik legfontosabb tényező: mivel kimelegedünk és leizzadunk, így egy rossz öltözékkel hamar megfázunk, akár még tüdőgyulladást is kaphatunk. Az edzés elején inkább fázzunk egy kicsit, később ugyanis emelkedik majd a pulzus, és gyorsan kimelegszünk – tanácsolja a futónagykövet.

Mire figyeljünk kezdő futóként?

Érdemes előre eltervezni a futási stratégiánkat, az izomzat ugyanis ilyenkor még nem olyan edzett, mint egy gyakorlott futó esetében. Az első alkalommal elég egy-két kilométert teljesíteni, három perc futás, egy perc séta kombinációval. Idővel a futási időt növelhetjük, hosszabb távon már alkalmazhatjuk az öt perc futás, egy perc séta arányt. Futás előtt mindenképpen melegítsünk be, és válasszunk olyan cipőt, ami nemcsak kényelmes, de meg is tartja a lábfejet. – Sokan ott szúrják el, hogy első alkalommal lemennek, futnak két kilométert egyhuzamban, majd úgy elfáradnak, hogy nem lesz többé kedvük hozzá. A közösségi oldalon kezdő futóknak is szervezünk edzést, így bárki bármikor csatlakozhat hozzánk az újszegedi ligetben – buzdít mindenkit futásra Buza Norbert.

– Szegeden a tavaszi-nyári időszakban sokkal többen futnak, mint télen. Havazás és esőzés közben csak a legfanatikusabbak indulnak útnak. A facebookon mi is folyamatossan szervezzük a futóeseményeket, így bárki eljöhet, és csatlakozhat hozzánk. Saját tapasztalatból kiindulva érdemes hosszabb távon is gondolkodni, ugyanis amellett, hogy segít a fogyásban, és növeli a szervezet állóképességét, a futás remek stresszoldóként is funkcionál – hangsúlyozza Buza Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!