Érettségi

2012.05.04. 23:34

Utolsó ballagás a szegedi Széchenyi-gimnáziumban

Szeged - Könnyes szemmel búcsúztak iskolájuktól a szegedi Széchenyi István gimnázium végzősei és a pedagógusok: ez volt az utolsó tanév az iskolában, augusztusban bezár az intézmény.

Bobkó Anna

„Búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt" – énekelték a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményének végzősei. A tegnapi volt az utolsó ballagás a Széchenyiben, 48 év után megszűnik a gimnázium.

– Először 1964-ben hangzott fel a ballagásra invitáló csengőszó és csendültek fel a ballagónóták. Most mindannyiunk számára utoljára. Ez a ballagás nemcsak a diákoknak búcsú, hanem nekünk, pedagógusoknak is – fogalmazott beszédében [namelink name="Eitler József"] igazgató. Korábban megírtuk: a tanulói létszám csökkenése, valamint „a gimnáziumi képzésben kialakult aránytalanságok megszüntetése érdekében" a fenntartó nem engedélyezte a 2009/2010-es tanévtől a Széchenyiben a gimnáziumi osztályok indítását. Az iskola augusztusban bezár, a fennmaradó 8 osztály a Gábor Dénes tagintézményben folytatja tanulmányait.

Ballagás a Széchenyi-gimnáziumban - utoljára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Az igazgató úr megkért bennünket, hogy olvassuk fel a diákoknak a körlevelét, ami arról szólt, hogy ez volt az utolsó tanév az iskolában. Többször elszorult a torkom, alig bírtam végigmondani – hallottuk Tóth Teodórától. A 11. D-sek osztályfőnöke 21 éve tanított az iskolában, most ő sem tudja hogyan tovább, mint ahogy a harminc pedagógusból álló tanári karból még néhányan. – Többségük maradhat, de mindenki számára világos, hogy álláshelyek szűnnek meg – fogalmazott az igazgató, aki nagyon sajnálja a döntést, hiszen véleménye szerint a Széchenyi népszerű intézmény volt.

– A diákok is nagyon ragaszkodtak hozzá – tudtuk meg Balla Evelintől. – Mi még innen ballaghatunk, de a tizenegyedikesek már egy új, idegen helyről. Ezt nagy igazságtalanságnak tartom. Büszke vagyok rá, hogy ide járhattam, nagyon sajnálom, hogy ha lesz is osztálytalálkozónk, ide már nem tudunk visszajönni, hogy a régi emlékeket felelevenítsük – fogalmazott a ballagó diák.

Ballagás a Széchenyi-gimnáziumban - utoljára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A pedagógusok tegnap nem készültek külön programmal. Június másodikán azonban iskolazáró bált rendeznek a Novotel Hotelben, ahova az iskola egykori tanítványait és a régi kollégákat is várják.

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!