Érettségi

2013.05.08. 07:00

Történelem érettségi 2013: nyilasok, EU, határon túliak, cigányság

Magyar és matek után itt a történélem érettségi. Vajon mit gondolnak a deákosok? A becsukhatatlan atlasz gyanús.

Segesvári Csaba

Korábbi cikkek a történelem érettségikről:

10:16 Szállingóznak az első diákok, ők már végeztek a törivel. Többen azt mondták, könnyebb volt, mint tavaly, mert az esszékhez jó forrásokat adtak.


09:56 Cigányságról írt esszéjében a 12/D-s Molnár Tamás. A végzős fiatal szerint 60-70 százalékos lesz a dolgozata, azt mondta, a kérdések többsége a középkort feszegette. - három forrásból dolgozhattunk a cigányság kapcsán, szerintem a többség ezt választotta. Elég könnyen lehetett a tételt feldolgozni.


09:14 Határon túli magyarok, alkotmányosság, a demokrácia gyakorlásának formái, az Európai Unió működése, a nyilas mozgalom, a dualizmus kora, a mohácsi vészről: a töri érettségi első részében ilyen feladatokat kell megoldaniuk az érettségizőknek.



Korábban írtuk:

A diákok felírták a nevüket a feladatlapra, 8 órakor kezdődik az érettségi. Az igazgató ellenőrzi, hogy online eszközök vannak-e az iskolában, úgy tudjuk, tegnap egy fiatal tiltott segítség miatt 0 pontos matekérettségit produkált. 


Vidáman indult a reggel a Deák Ferenc Gimnázium 12/D osztályában. A diákok semmi jóra nem számítanak, bár többen emelt szinten érettségiztek magyarból. - Miért történelem lesz? - kérdezett vissza az egyik lány, amikor arra kértük, mondja el, mire számít ma az érettségin. - Tanár úr, kimehetek sírni? - érdeklődött az egyik fiú, pedig még meg sem kapta a 2013-as feladatlapokat. - Aki nem tudja becsukni az atlaszt az gyanús - mondta a felügyelő tanár.

 

Történelem érettségi 2013: kimehetek sírni? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Középszinten először 12 rövid teszt jellegű, majd egy egyetemes és kettő, a magyar történelemre vonatkozó esszé kérdésre kell válaszolni. A középszintű történelem érettségit 11 óráig írhatják a végzősök. A vizsga végeztével itt a delmagyar.hu-n közöljük a feladatlapot és a megoldásokat is.


Tavaly az ókori Rómától a nagy felfedezéseken keresztül az 1929-33-as gazdasági válságig tesztelték a diákok egyetemes tudását. A magyar történelemből a trianoni békével, Rákosi-, Kádár-korszakkal, utóbbiakkal vicceken és korabeli plakátokon keresztül ismerkedtek a végzősök. Az esszé kérdéseknél az ENSZ-ről, Magyarország három részre szakadásáról vagy éppen a hazai kisebbségek rendszerváltozás utáni helyzetéről is írhattak a negyedikesek.


Ma a Deák Ferenc Gimnázium végzőseit kérdezzük a történelem viharos századairól.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!