Érettségi

2013.05.07. 19:23

Történelem érettségi feladatok 2013: minden kérdést megoldottunk!

Szerdán a történelem írásbelivel folytatódik a 2013. májusi érettségi szezon. Itt a feladatsor, kész a teszt és az esszékérdések is!

Delmagyar.hu

– Összességében nem találtam nehezebbnek az érettségit, mint a korábbi évek feladatsorait. Viszont hiányoltam egy ókori témát az esszé részből. A sok aktuális téma elemzése viszont akár a mindennapokban is hasznos lehet a diákoknak – foglalta össze Marcell a benyomásait.


Korábbi cikkek a történelem érettségikről:


„A 20-as feladatban talán a legaktuálisabb kérdés volt. Ebben a témakörben különösen nagy felelősség van a történelemtanárokon, mivel bizonyos radikális jobboldali eszmék könnyen megjelenhetnek a diákok körében is."

 


– A 19-es feladat esetében bőven lehet akár aktuális tendenciákat, politikai tényezőket is felvetni. Például a nyugdíjak kérdésében, de felmerülhet a bevándorlás és a kivándorlás kérdése is – értékelte a feladatot Marcell.


„A 18-as feladatban egy nagyon jó párhuzamot hoztak az érettségi készítői, könnyen össze lehetett vetni. Az is pozitívum, hogy a lényeg megértését, a folyamatok átlátást várják el a diákoktól" jegyezte meg Tóth Marcell.


– A Széchenyivel kapcsolatos 17-es kifejtős kérdésnél adhattak volna egy kicsit több forrást, de végül is meg lehetett csinálni ezekből is. A tordai országgyűléssel kapcsolatban 16-os feladatban pedig elavult információkra kérdeztek rá – tette hozzá Marcell.


– Az ENSZ-szel kapcsolatos kérdés tetszett, nagyon aktuális volt. Viszont a honfoglalásos kérdés akár hosszú kifejtést is megért volna – vélekedett a mesterszakos egyetemista.


– Az első része a feladatsornak nagyon nehéz része nem volt. Volt benne várható rész, például a mohácsi csata és a művészettörténeti rész sem okozott meglepetést. Az aktuális témák kiemelkedő megjelenésére példa a cigányság, az Unió és a határon túli magyarsággal kapcsolatos kérdések – értékelte a feladatsort előzetesen Marcell.

 

Tóth Marcell, az atlasz és a töriteszt. Fotó: Karnok Csaba

Tóth Marcell, az atlasz és a töriteszt. Fotó: Karnok Csaba


Itt vannak a feladatlapok, hamarosan lesznek megoldások is. A feladatokat [namelink name="Tóth Marcell"] történelem–média mesterszakos hallgató oldja meg nekünk.


Íme a feladatsor, mindjárt lesznek megoldások is:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Korábban írtuk:

A tavalyi történelem érettségin a magyar történelemből a trianoni békével, Rákosi-, Kádár-korszakkal, utóbbiakkal vicceken és korabeli plakátokon keresztül ismerkedtek a végzősök. Az esszékérdéseknél az ENSZ-ről, Magyarország három részre szakadásáról vagy a hazai kisebbségek rendszerváltozás utáni helyzetéről is írhattak a negyedikesek.

 

Szokásunk szerint a 2013-as történelem érettségi feladatlapot 13 óra után, a feladatok megoldásait pedig laponként, fokozatosan közöljük.

 

A történelem középszintű írásbelije 180 percig tart. Az írásbeli két feladatsorból áll: rövid választ igénylő, illetve szöveges feladatokból; az érettségiző tetszőlegesen oszthatja be idejét. A feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja. A vizsgázók használhatják a középiskolai történelmi atlaszt, amelyről maguk gondoskodnak.


A történelem emelt szintű vizsga 240 perces, és szintén két feladatsorból. Azonban a diákok itt először az I. feladatlapot oldják meg, és ezután következik a II. feladatlap kiosztása és megoldása. A feladatok megoszlása hasonló a középszintű vizsgáéhoz.


Történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák tesz érettségit.

 

A tavalyi történelem érettségin. Fotó: Segesvári Csaba

A tavalyi történelem érettségin. Fotó: Segesvári Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!