Foci Eb 2008 hírek

2008.06.19. 12:24

Euro 2008: Portugália-Németország 2-3

Luiz Felipe Scolari vereséggel búcsúzott a portugál válogatottól. Hiába tartották Ronaldóékat az Eb nagy esélyesének a németek egy gólgazdag mérkőzésen kiejtették őket. <a href="https://www.delmagyar.hu/foci-eb-2008-hirek/euro_2008_portugalia-nemetorszag_2-3/2061286/#hozzaszolok"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Delmagyar.hu

Negyeddöntő: Portugália-Németország 2-3
Bázel, St. Jakob-Park, 20.45 óra Vezeti: Fröjdfeldt (svéd)

Portugália: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira - Petit, Joao Moutinho, Deco, Simao - Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes.

Németország: Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Rolfes, Hitzlsperger, Ballack, Schweinsteiger - Klose, Podolski.

Gól: Schweinsteiger 22., Klose 26., Ballack 62. illetve Nuno Gomes a 40., Helder Postiga a 90. percben.

A portugál flotta már az első félidőben léket kapott, ám Nuno Gomes kapitány gólja után úgy tűnt visszavezethetik hajójukat a veszélyes vizekről. Ballack fejesénél már a hajótaton hömpölygött a víz, amikor Helder Postiga matróz nagyjelenete után ismét reménykedhettek, hogy nem süllyednek el. De felesleges volt az igyekezetük, végül zátonyon ragadtak. Németország elsőként jutott az elődöntőbe és a horvát-török párharc győztesével játszhat majd a fináléba jutásért.

90+4. perc: Podolski tehette volna fel az i-re a pontot, nem tette, de csapata így is nyert. A németek jutottak elsőként az elődöntőbe.

A szurkoló szava

Drukker: "Megérdemelt győzelem volt a németek számára. Nagyon összeszedett és talpraesett csapat."
90+2. perc. Nani lő távolról, fölé.

90. perc: Helder Postiga is besárgul, négy perc lesz a hosszabbítás.

89. perc: Klose helyett Jansen a pályán.

87. perc: GÓL! Haj, ha rúgnának most egy gólt a portugálok - sóhajtott alig fél perce Herbert Gábor. Bejött a kívánsága. Helder Postiga fejesgólja visszahozta a reményt a luzitánoknak 2-3. 

Helder Postiga találata már későn érkezett, a portugálok búcsút mondtak a tornának
Helder Postiga találata már későn érkezett, a portugálok búcsút mondtak a tornának

83. perc: Schweinsteiger helyett Fritz érkezik.

81. perc: létszámfölényes helyzetben Simao passz helyett lövésre vállalkozik. Rosszul döntött.

A szurkoló szava

pickpepe: "A végén úgyis mindig a németek nyernek, a másik ágon orosz-olasz elődöntő, majd jönnek az azzurik a döntőbe."
80. perc: Podolski harcol ki szögletet, miután befűzi Pepét.

79. perc: Podolski 30 méterről megeresztett sistergős ágyúgolyója alig kerüli el a portugál kaput.

78. perc. Deco tüzelt középről, kapásból Lehmann eldőlve hárított. 

75. perc: Nani duzzad az önbizalomtól, majd 25 méterről próbálkozik, az irányzékkal akadtak gondok.

73. perc: Hitzlspergert Borowski váltja. A portugálok is váltanak: Petit le, Hélder Postiga be.

És ami még bemehetett volna...


70. perc: a balbekk Lahm villogtat csatárerényeket, ám 18 méteres lövése elkerüli a kaput.

Herbert Gábor: kezdek pesszimista lenni, nem érzem a portugálokban a gólokat, ami szükséges lenne a továbbjutáshoz. A németek nem fogják erőltetni már a támadásokat, de képesek megtartani az előnyüket.

68. perc: Cristiano Ronaldo szokásos terpeszállása a szabadrúgás előtt, a lövés viszont szokatlan: messze a kapu fölé és mellé száll.

67. perc: Nani váltja Nuno Gomest.

62. perc: GÓL! Schweinsteiger második gólpassza. Baloldalról ívelt be szabadrúgást, pontosan Ballack fejére. A németek karmestere pontosan bólintott, Ricardo viszont a lehető legrosszabb ütemben lépett ki a kapujából, a labda helyett a levegőbe bokszolt 1-3.

Ballack nem csak a fejét, a kezét is használta a gólja előtt.

60. perc: Pepe kap sárga kártyát.

57. perc: portugál szöglet után Pepe két és fél méterről fejelhetne gólt, ám az égbe stukkol.

51. perc: Hitzlsperger kerül lövőhelyzetbe. Középről 20 méterről leadott lökete jócskán kapu fölé száll.

49. perc: Lahm is besárgul, ő Simaót tartja fel.

48. perc: Friedrich gyepálta a földbe Cristiano Ronaldót, sárga lapot kap. A pirosat is megérdemelte volna, mert biztos, ami biztos alapon még megtaposta a földön fekvő csatár bokáját.

46. perc: Meirelesé az első lövés a második játékrészben.

Fantasztikus első félórát produkáltak a németek. Talán még a portugálok is megtapsolták volna Schweinsteiger és Klose gólját, ha nem ők lettek volna a szenvedő alanyok. A játékrész második felében magukra találtak Decóék és Nuno Gomes révén szépíteni tudtak. 

45+1. perc: Cristiano Ronaldo másolja le Ballack mutatványát, a labda elsuhan a kapu előtt keresztben.

45. perc: Ballack került helyzetbe a 16-os sarkánál, lövését Ricardo kitolja.

40. perc: GÓL! Senki nem írhatja le a portugálokat. Ronaldo fantasztikusan húzza meg a balszélt, lövése kipattan Lehmannról, a kapusról kicsorgó labdát Nuno Gomes gyűjti be és a védők között a kapuba helyezi, Metzelder még belekotor a gólvonalon, de már nem tud menteni 1-2.

Nuno Gomes a portugálok szépítő gólja előtt Mertesackert ültette bele a hintába
Nuno Gomes a portugálok szépítő gólja előtt Mertesackert ültette bele a hintába

36. perc: veszélyes taktikára váltanak a portugálok, lesre futtatják a német csatárokat, ám ez veszélyes fegyver, csak egyszer kell hibázniuk és tovább nőhet a hátrányuk.

31. perc: A térdét fájlaló Moutinho helyett Raul Meireles lépett pályára.

Herbert Gábor: számomra nagy meglepetés a németek játéka, de még mindig van esélye Decóéknak. Bár azt kétlem, hogy a németek hátradőlnének a kétgólos vezetésük tudatában.

26. perc: GÓL! Portugál hidegzuhany. Ezúttal Schweinsteiger az előkészítő: szabadrúgásból Klose fejére varázsolja a labdát, a német csatát pedig 7 méterről a tétovázó Ricardo mellett a kapuba bólint 0-2.

Klose fejesgóljával alig fél óra alatt 2-0-ra vezettek a németek.


26. perc: Petit sárgul be.

22. perc: GÓL! Schweinsteiger góllal tér vissza a kiállítása után. A német középpályás Podolski centerezését 6 méterről helyezte Ricardo kapujába 0-1.

Schweinsteiger góllal tért vissza az eltiltása után
Schweinsteiger góllal tért vissza az eltiltása után

20. perc: Moutinho négy lépésről combbal perdít kapu fölé, a meccs eddigi legnagyobb helyzete volt.

19. perc: Friedrich becsúszva ment Ronalddo elől, jöhet az első portugál szöglet.

15. perc: inkább a németek kezdeményeznek, a portugálok visszafogottabbak. - Hatalmas iram, kevés játék. A portugáloktól bátrabb támadófocit vártam - mondja a Pick Szeged válogatott játékosa. Kértem árajánlatot erre a meccsre, mert Vadkertivel és Bendóval kiutaztunk volna a helyszínre, de egyetlen harmadik kategóriás tickett 800 eurót kóstált.

10. perc: Hitzlsperger 20 méteres lökete az oldalhálóban landol.

9. perc: Simao próbál trükközni Lahm mellett, nem sok sikerrel jár.

4. perc: az első lövés Ronaldo nevéhez fűződik, Lehmann könnyen fogja.

1. perc: Löw hiánya sokat jelenthet a németek számára, a szakvezetőjüket vesztett germánok szellemi vezérüket kénytelenek mellőzni - fejtegeti Herbert Gábor.

A Memphis Kávézó és a delmagyar.hu közös EB klubjában (Szeged Plaza) a kontinensbajnokság ideje alatt óriás kivetítőn követhetik nyomon a meccseket. A ma esti mérkőzésen Herbert Gábor a Pick Szeged kézilabdacsapatának válogatott játékosa lesz a vendégünk.

A továbbjutását és a csoportelsőséget első két meccsen kivívó portugálok húzóemberei egy teljes hétig hangolhattak a csütörtöki negyeddöntőre, mivel a Svájcnak nagylelkűen odaajándékozott derbin Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány már a tartaléksorát szerepeltette.

Mester és tanítványa: Vajon mire megy Luiz Felipe Scolari és Cristiano Ronaldo a németek ellen?
Mester és tanítványa: Vajon mire megy Luiz Felipe Scolari és Cristiano Ronaldo a németek ellen?

Ezzel szemben a németek utolsó csoportmeccsén nem babra ment a játék, más kérdés, hogy az osztrákokat félgőzzel is legyőzték. Egyelőre megtippelhetetlen, hogy Joachim Löw hullámzó teljesítményt nyújtó csapata, mire lesz képes a törökök és a csehek ellen tetszetős és eredményes futballal jelentkező, esélyesnek kikiáltott portugálokkal szemben.

Okkal vetődik fel a kérdés: Németország eddig altatott vagy tényleg ennyit tud? Scolari erre azt mondja, a németeket sohasem lehet leírni; „különben sem láttam az övéknél taktikailag jobb válogatottat" - tette hozzá a portugálok szakvezetője, aki Bázelben feltehetően ugyanazt tizenegyet küldi majd pályára, melyet az első két csoportmeccsen is szerepeltetett. Neki nincs is különösebb oka a változtatásra, nem úgy az eltiltása miatt ezúttal a lelátóra szoruló Löwnek.

Ráadásul nem tudni, mi lesz Lukas Podolskival (vádlisérülés) és Torsten Fringsszel (bordasérülés) - az ugyanis csak közvetlenül a csütörtöki mérkőzés előtt derül ki, hogy a csatár és a középpályás vállalhatja-e a játékot. A választól függetlenül az egymeccses eltiltását az osztrákok ellen letöltő Bastian Schweinsteiger ott lehet a kezdőcsapatban.

Az ő szerepeltetése abból a szempontból is érdekes, hogy a 2006-os világbajnokságon két góllal járult hozzá a portugálok 3-1-es legyőzéséhez. „Most sokkal nehezebb feladat vár ránk, mivel azóta nagyon sokat fejlődött a portugál csapat, amely kétségkívül a mezőny legjobbja" - így Schweinsteiger.

Bastian Schweinsteiger eltiltása után visszakerülhet a kezdőcsapatba
Bastian Schweinsteiger eltiltása után visszakerülhet a kezdőcsapatba

Amíg a németek a két évvel ezelőtti vb-bronzmeccsre, addig Portugália a 2000-es Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsére emlékszik vissza szívesen, mivel azon a Sérgio Conceicao triplájával 3-0-ra elintézte a németeket. A mostani csata hőse az egyik oldalon Cristiano Ronaldo, a másikon - kiváltképp, hogy gyengélkednek a német csatárok - Michael Ballack lehet.

„Nem számít, hogy minket tartanak esélyesnek, én azt remélem, a legjobb formánkat hozzunk majd " - nyilatkozta a klubszezont 42 góllal záró, az Eb-n eddig egyszer eredményes Ronaldo.

A németekről és Ballackról utóbbi őrzője, Petit beszélt: „Németország nem játszott valami fényesen az osztrákok ellen, ezzel együtt jó és agresszív csapat. Nem hibázhatunk ellene, hiszen a legkisebb megingást is kihasználja, végig nagyon kell koncentrálnunk. A német válogatott ugyan nemcsak Ballackból áll, de nagyon fogok rá figyelni, hiszen jó játékos, mind a két lábával kiválóan lő. Alaposan fel is készültem az ellene való játékra" - mondta a védekező középpályás, aki Ronaldo és a Deco mellett Portugália egyik legjobbja az Európa-bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!