Foci EB 2016

2016.07.12. 15:45

Az első sípszótól az utolsóig az Eb-n: Kassai Viktor szerint a pohár majdnem tele van

Közel száz bíróval indult a franciaországi kontinensviadal, és amikor már csak heten maradtak, akkor is volt magyar - erre büszke Kassai Viktor.

MTI

A legnagyobb sikernek azt tartja Kassai Viktor, hogy a magyar bírói csapat az "elsőtől az utolsó sípszóig" ott lehetett a vasárnap zárult franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon.    


"Nagy büszkeség számomra, hogy majdnem száz bíróval kezdődött az Európa-bajnokság, s amikor már csak heten voltunk, akkor is volt magyar" - nyilatkozta a 40 éves játékvezető, aki segítői, Ring György, Bognár Tamás és Farkas Ádám, valamint Berzi Sándor, az MLSZ-alelnöknének társaságában vett részt kedden egy  sajtóbeszélgetésen, amelyen beszámolt a kontinensviadalon  történtekről.  


Kassainak és csapatának három találkozó jutott az Eb-n, ők  működtek közre a Franciaország-Románia nyitómérkőzésen (2-1), az Olaszország-Svédország csoporttalálkozón (1-0), illetve a német-olasz negyeddöntőben (1-1), amely a világbajnok sikerét hozta büntetőkkel. A magyar játékvezetői csapat jó eséllyel pályázott a fináléra is, végül azonban az angol Mark Clattenburg kapta a  döntőt, Kassai pedig negyedik játékvezetőként, Ring György  tartalékként működött közre.  

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Kassai hangsúlyozta, a "pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is", hiszen a nyitómérkőzés, egy komoly  csoporttalálkozó, és talán a legnagyobb presztízsű negyeddöntő  jutott nekik, utóbbit követően még Ring György is megdicsérte,  pedig kollégája, állítása szerint szűkmarkúan bánik az ilyen  szavakkal.  


Berzi Sándor kiemelte, kiválóan teljesített a magyar  játékvezetői csapat - ezt az MLSZ és az elnökség nevében meg is  köszönte -, pedig nem volt egyszerű feladatuk, hiszen június 1-jével  több új szabály is életbe lépett a labdarúgásban, ezért a  legnagyobb kockázatú a nyitómérkőzés volt, amely a játékvezetés  szempontjából az egész tornát meghatározta. Berzi Sándor  megjegyezte, a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-n  elkövetett hibát követően - az ukrán-angol találkozón a hazaiaknak  nem adott meg Kassai egy gólt, mert az asszisztens, Vad II István  nem vette észre, hogy a labda áthaladt a gólvonalon - visszajöttek  a legmagasabb szintre.  


A franciaországi kontinensviadalon Kassainak nem kellett ehhez  hasonló fajsúlyos döntést meghoznia, ugyanakkor egy érdekes  feladattal is szembe találta magát, amikor a döntő utolsó perceiben  a sérülése miatt lecserélt Cristiano Ronaldo gyakorlatilag edzőként  irányította csapattársait a partvonal mellől. "Azt gondolom, én sem  tudnék ülni hasonló helyzetben. Ez egy teljesen normális, emberi  dolog volt, és azt hiszem, ebben a helyzetben egy játékvezetőnek  kellően empatikusnak kell lenni" - elevenítette fel a  portugál-francia (1-0) finálé utolsó pillanatainak az MTI-nek  Kassai.  


Az Eb-n nem volt kirívó játékvezetői hiba, Bognár Tamás  megjegyezte, ez legfőképpen a játékosok hozzáállásán múlt, hiszen  nem volt sok a reklamálás.  

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Ring György hangsúlyozta, gyakorlatilag két éven keresztül  készültek a kontinensviadalra, de megérte, mivel összességében  pozitív volt a játékvezetés vízhangja.  


Farkas Ádám megjegyezte, ő még csak két éve nemzetközi  játékvezető, így számára különösképpen nagy élmény volt  belecsöppeni az Európa-bajnokság világába, hozzátette, számára is a  német-olasz negyeddöntő jelentette a csúcspontot.  


A magyar játékvezetői csapat - amely konkrét ítéletekről nem  beszélhetett - elmondta, különleges élmény volt az Európa-bajnokság  abból a szempontból is, hogy hazájuk válogatottja is érdekelt volt  a tornán. Mint azt megjegyezték, az első mérkőzés előtt még nem  igazán beszéltek a körülöttük lévők a magyarokról, ám a torna  előrehaladtával folyamatosan fogadták a dicséreteket és a  gratulációkat.  


Az olimpiai- és Bajnokok Ligája-döntőben is bíráskodó Kassai  leszögezte, nagy sikernek tartja, hogy harmadik Eb-jén  dirigálhatott, s összességben nézve jó teljesítménnyel térhettek  haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!