Gazdaság

2013.01.24. 06:45

Ötmilliárd forint magán-nyugdíjpénztári pénz nyomában a Kehi

A korábbi ellenőrzések eredményeként három magánnyugdíjpénztár esetében született feljelentés ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanújával.

MTI

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) közérdekű igényérvényesítési kereset elindítását kérte a magán-nyugdíjpénztári ügyfelek és az államnak átadott vagyonkezelés érdekében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) - írja a Magyar Nemzet.

A napilap csütörtöki száma ismerteti, hogy további ötmilliárd forint kerülhet vissza a megkárosított magán-nyugdíjpénztári ügyfelekhez, ha eredményes lesz az ellenőrzési és pénzügyi szervek közötti együttműködés, ez azonban egyelőre akadozik.

A Kehi korábbi ellenőrzéseinek eredményeként három magánnyugdíjpénztár esetében született feljelentés ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanújával. Ezek egyikében az Aegon is érintett, amellyel kapcsolatban most a közérdekű igényérvényesítési kereset elindítását kérte a Kehi. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, mivel a gyanú szerint az Aegon tagjainak csaknem ötmilliárddal lett volna olcsóbb, ha a piacon elérhető átlagos díjért alkalmaznak vagyonkezelőt 2008 és 2010 között. A pénztár nem is pályáztatott, hanem - a feljelentés szerint megkárosítva tagjait - cégcsoporton belüli, saját vagyonkelőt alkalmazott.
Egy sikeres PSZÁF-eljárás nyomán ez az ötmilliárd forint vagy annak egy része kerülhetne vissza a megkárosított magán-nyugdíjpénztári ügyfelekhez.

A Magyar Nemzet információi szerint a PSZÁF egyelőre nem fogadta be a Kehi javaslatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!