Gazdaság

2013.07.22. 09:09

Idén nem fizettek: tízmilliókkal védik a bankadótól a tárcák dolgozóit

A Miniszterelnökségen 2013-ban senkinek sem fizettek folyószámla-költségtérítést - írta Lázár János.


Lázár: a Miniszterelnökség idén nem fizetett senkinek

A Miniszterelnökségen 2013-ban senkinek sem fizettek folyószámla-költségtérítést, vagyis nem fedezték a munkavállalók illetmény-, illetve munkabér-átutalásából és -felvételéből adódó többletköltségeit - áll Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár Gúr Nándor MSZP alelnöknek írt válaszlevelében, amelyet a Kormányzati Információs Központ juttatott el csütörtökön az MTI-hez. Az államtitkár levelében tájékoztatta a szocialista politikust a szerdai kormányülésen született döntésről, amely szerint a jövőben a Miniszterelnökségen, a minisztériumokban, valamint háttérintézményeikben megszűnik a fenti kompenzáció.

Lázár János jelezte, hogy a Gúr Nándor által kért, az állami vállalatokra vonatkozó adatokat bekéri, és arról is intézkedik, hogy beérkezésük után azonnal nyilvánosságra kerüljenek - zárul az államtitkár levele. Az MSZP csütörtökön arra kérte a kormányt, hozza nyilvánosságra, kiket kompenzált a tranzakciós illeték miatt.

A párt kérését Gúr Nándor, az MSZP alelnöke fogalmazta meg Lázár Jánosnak címzett nyílt levelében. Az ellenzéki politikus örvendetesnek nevezte, hogy a minisztériumokban és háttérintézményeiben megszüntetik a kompenzációt, ugyanakkor pontos tájékoztatást kér arról, kik és mekkora kompenzációban részesültek az állami cégekben, például az MTVA-ban, az NFÜ-ben vagy az MVM-nél.


Korábban

A tárcák engedélyezett létszámát nézve a minisztériumok közel évi 90 milliót költenek a folyószámla-költségtérítésre - írta hétfői számában a Blikk.

Ez az összeg akár a 100 milliót is meghaladhatja, mert a mintegy 600 főt foglalkoztató fejlesztési minisztérium, illetve a félezer alkalmazottat magáénak tudó honvédelmi tárca nem válaszolt a lapnak a térítés mértékét firtató kérdésére.

Legjobban az agrártárcánál járnak a munkavállalók, ott bruttó 50 ezer forint a térítés, a Miniszterelnökségen és a gazdasági tárcánál évi 30 ezer forintot fizetnek egy-egy dolgozónak.

Az MSZP arra kéri a kormányt, hozza nyilvánosságra, kiket kompenzált a  tranzakciós illeték miatt.  
   
A párt kérését Gúr Nándor, az MSZP alelnöke fogalmazta meg  Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak címzett, az  MTI-hez csütörtök eljuttatott nyílt levelében. Az ügy előzménye,  hogy Giró-Szász András kormányszóvivő napközben, a távirati iroda  megkeresésére közölte, megszüntetik a minisztériumi dolgozók  folyószámla-költségtérítését.  
   
Az ellenzéki politikus levelében örvendetesnek nevezi, hogy a  minisztériumokban és azok háttérintézményeiben megszüntetik a  kompenzációt a felháborodás hatására, ugyanakkor pontos  tájékoztatást kér arról, kik, és mekkora kompenzációban részesültek  az állami cégekben, például az MTVA-ban, az NFÜ-ben, vagy az MVM-nél.  
   
Gúr Nándor emellett hangsúlyozza azt is, a Fidesz eddig minden  magyar emberrel kifizettette megszorításait, de saját embereiknek  felmentést adott. A kabinet ugyanis vezető tisztségviselőinek és  politikusainak kompenzálta az általuk bevezetett tranzakciós  illetéket, a nyugdíjasok és a minimálbéren élőknek azonban saját  maguknak kellett fizetniük "Orbán új adóját" - fejtettei ki az MSZP  alelnöke.  
   
A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány szerdai ülésén  arról döntött, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a  Miniszterelnökségen, a tárcavezetőknek pedig az általuk vezetett  minisztériumban és a hozzá tartozó háttérintézményekben meg kell  szüntetniük a folyószámla-költségtérítést, azaz az illetmény,  illetve munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek  térítését a munkavállalóknak.


Együtt-PM: minden fizetés mentesüljön a tranzakciós illeték alól

Az Együtt-PM azt kezdeményezi, hogy az állam ne csak bizonyos minisztériumok dolgozóinak, hanem minden bérből élő állampolgárnak térítse meg a fizetését terhelő tranzakciós díjat.

Erről Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM)politikusa, független országgyűlési képviselő beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, korábban többször sikertelenül kérték a kormánytól a tranzakciós illeték eltörlését és egy új, spekulációs adó bevezetését, de remélik, új javaslataikat már elfogadja a kabinet.

Kiemelte: a lakosság általánosságban több mint havi ezer forintos többletköltséggel szembesült a bank- és sárgacsekkadó következményeként. Példaként említette, hogy egy százezer forintos fizetés fogadása, majd levétele után ezerkétszáz forint illetéket kell fizetni.

Scheiring Gábor úgy fogalmazott, az új adóformák "embertelenségével" Orbán Viktor miniszterelnök is szembesült, ám annak terhei alól csak egyes minisztériumok dolgozóit mentesítik. A Miniszterelnökségen például évi 30 ezer forintos költségtérítést kapnak a tisztviselők erre, más tárcáknál pedig ez az összeg akár 50 ezer forint is lehet - közölte a Blikk információra hivatkozva.

Az Együtt-PM szerint ez a helyzet teljesen elfogadhatatlan, ezért a párt azt kéri, hogy az állam mindenkinek térítse meg a fizetését terhelő tranzakciós illetéket - hangsúlyozta Scheiring Gábor, aki hozzátette: hosszú távon a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartanák, ha a kormány - brüsszeli mintára - kidolgozna egy, a nemzetközi spekulatív célú átutalásokat sújtó új adóformát a tranzakciós illeték helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!