Gazdaság

2009.05.23. 14:18

Az MDF nem támogatja az ingatlanadó jelenlegi tervezetét

Az MDF egyetért az ingatlanadó bevezetésével, ám annak jelenlegi tervezetét elutasítja- mondta szombati sajtótájékoztatóján a párt EP- listavezetője, Bokros Lajos.

Delmagyar.hu

Bokros Lajos megszüntetné a minimálbér adómentességét és csökkentené az adómentességek és kedvezmények körét. A volt pénzügyminiszter szerint az a legfontosabb hogy minél többen, de minél kevesebb adót fizessenek.

Az ingatlanadó alapjául szolgáló 30 millió forintot túl magasnak nevezte Bokros Lajos. Az MDF EP- listavezetője szerint az ideális érték 10 és 15 millió forint között lenne. A szakpolitikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jelenlegi tervezet szerint 30 millió forint alatt egyáltalán nem kellene ingatlanadót fizetni, míg az ennél drágább ingatlanok esetén a teljes értékre kiszabnák a terhet.

Az MDF színeiben induló politikus eltörölné a minimálbér adómentességét, és azt körülbelül 10 százalékban határozná meg. A politikus csökkentené az adókedvezmények és mentességek körét, eltörölné a korkedvezményes nyugdíjat és szigorítana rokkantnyugdíj rendszerén is.

Bokros Lajos indokolatlannak tartja a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlését. Az MDF EP- listavezetője emlékeztetett rá, hogy Oszkó Péter, jelenlegi pénzügyminiszter még a Reformszövetség tagjaként 5000 forintra emelte volna a jelenlegi 1950 forintos összeget, ám most annak eltörlését javasolja

Bokros Lajos szerint a személyi jövedelemadó legalsó sávjának idei emelése 1, 7-ről 1, 9 millióra ugyan érdemi könnyítést jelent a munkavállalók számára, ám nem csökkenti Magyarország versenyhátrányát a térségben. Az MDF-es politikus szerint csökkenteni kell az adóéket, vagyis a bruttó munkaerőköltség és a dolgozó által kézhez kapott valódi nettós fizetés közti különbséget. Ez egy átlagosan kereső dolgozónál több, mint 50 százalék, ám a magasabb jövedelműeknél akár a 67 százalékot is elérheti. Bokros Lajos szerint az adóéknek 50 százalék alá kellene csökkennie. A Horn- kormány egykori pénzügyminisztere az egyensúly megtartását nevezte a legfontosabb közpolitikai célnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!