Gazdaság

2014.11.10. 17:32

Gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

A devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás - mondta Kovács Zoltán.

Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Kérdésre elmondta azt is, hogy a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás.

[namelink name="Kovács Zoltán"] hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét.

Hozzáfűzte, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján "csak különleges feltételekkel" lesz lehetőség arra, hogy a hitelfelvevő devizahitelben maradjon. Arra a kérdésre, hogy a tervezett fair bank-szabályozás vonatkozik-e majd a forintosítást nem vállaló ügyfelekre, Kovács Zoltán elmondta: a védelem azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a devizahitelek forintosításáról tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben 2014. november 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kovács Zoltán kormányszóvivő a devizahitelek forintosításáról tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben november 10-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kormány a hétvégén egyezett meg a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. Kovács Zoltán kifejtette: a megállapodás legfontosabb célja annak az átlagosan 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésnek a biztosítása, amelyet a korábbi tárgyalások folyamán sikerült elérni. (Az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége nyomán)

Ezzel, valamint a csütörtökön benyújtandó törvényjavaslattal lezárul az a 2010-ig tartó rossz gyakorlat, amely olyan "sok kárt okozott a magyar családoknak" - fogalmazott Kovács Zoltán.

Kérdésre válaszolva elmondta: az "esetleges pénzügyi manipulációk" elkerülése és az árfolyamkockázatok miatt döntöttek most a forintosításról, az érintettek bevonásával lezajlott tárgyalások után. 350 ezer devizahiteles van, minden hitelszerződés egyedi eset; a 2007 előtt felvett hitelek esetén az ügyfelek - a futamidő és egyéb technikai okok miatt - "egy picivel jobban járnak", míg a későbbiek esetében a forinthitelesek járnak kicsivel jobban. Összességében azonban sikerült azt a kettős célkitűzést megvalósítani, hogy végleges megoldás születetett a devizahitelek kivezetésére, valamint a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

MNB: a forintosítással a jövőben a monetáris politika szerepe erősödik

A forintosítással a jövőben erősödik a monetáris politika szerepe, a jegybank jobban tud majd hatni a reálgazdasági és monetáris folyamatokra - hangsúlyozta [namelink name="Palotai Dániel"], a jegybank  monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója hétfőn  háttértájékoztatón.

[namelink name="Nagy Márton"], a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója beszámolt arról is, hogy erős kooperációban zajlott a bankokkal a devizahitelek forintosítása miatti fedezési igény kielégítése. Megerősítette, a bankok a tenderen való részvétellel arra számítottak, hogy az ügyfelek döntő hányada részt vesz a devizahitelek forintosításában.

 

Elemzők: a kötelező forintosítással a devizahitelek kivezethetők a bankrendszerből, de rossz adósok továbbra is maradnak


Ha nem lenne kötelező a devizahitelek forintosítása, lehet hogy sokan nem választanák, azonban rossz adósok az átváltás után is lesznek, így nem biztos, hogy megvalósul a várt portfoliótisztítás a bankoknál - vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők hétfőn.

A hétvégén megszületett a megállapodás a devizahitelek forintosításáról, az átszámításnál gyakorlatilag a piaci átlagárfolyamot használják. Vasárnap a nemzetgazdasági miniszter még úgy nyilatkozott, hogy az érintett adósok dönthetnek, átváltják-e a hitelüket, hétfőn azonban kiderült, hogy gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás minden érintett hiteles számára. A bankok ugyanis minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és egy 2011 óta hatályos törvény a devizahitel felvételét devizaalapú jövedelemhez köti.

[namelink name="Török Zoltán"], a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: azzal, hogy a kormány gyakorlatilag kötelezővé tenné a forintosításban való részvételt, azt akarja elkerülni, ami az árfolyamgátba való belépés során már megmutatkozott. Az árfolyamgát-rendszerbe lépés ugyanis önkéntes volt, és azt a megoldást a devizahiteleseknek csak 40-50 százaléka választotta.

Véleménye szerint a forintosításnál is előfordulhatna, hogy nem mindenki szeretne részt venni benne, például azok a devizahitellel rendelkezők, akik arra számítanak, hogy a jövőben erősödik majd a forint. Ez azonban szembe menne a kormány gazdaságpolitikai szándékával, azzal, hogy a kabinet ki akarja vezetni a devizahiteleket a magyarországi bankszektor eszközeiből.

[namelink name="Tóth Gergely"], a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a devizahitelek kötelező forintosításával sok háztartás továbbra sem kerül ki az adósságcsapdából. Sok rossz adós marad a banki portfóliókban, csak ezúttal forintban lesznek eladósodva. Így pedig nem biztos a bankok vissza fogják nyerni hitelezési aktivitásukat.

Az elemző úgy véli, hogy bár a lakosság a devizahitel csapdából kikerül, de lehet, hogy nagyobb tőketartozással kezd bele egy új hitel törlesztésébe, és véleménye szerint a törlesztőrészletek sem csökkennek jelentősen. Sok háztartás van bajban, és számukra nem biztos, hogy olyan nagy segítséget jelent ez a megoldás - fejtette ki. Megjegyezte, hogy a részletek még nem ismertek, például, hogy milyen kondíciókkal lehet majd a forinthitelekhez jutni.

Bankszövetség: az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, a bankok majd tájékoztatnak


A banki elszámolással és a forintosítással kapcsolatban az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, ha az összes vonatkozó jogszabály és MNB rendelet elkészül a bankok minden ügyfelet pontosan tájékoztatni fognak. Az átszerződésekkel 2015 harmadik negyedévének végére végezhetnek a bankok - mondta [namelink name="Kovács Levente"], a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

A főtitkár kifejtette, a bankszektor ezt követően felkészül arra, hogy a forintosítást és a fair banknak megfelelő új szerződéseket és az elszámolást elkészítse. Az a törekvésük, hogy egy ügyféllel csak egyszer kelljen találkozni, ezért nagyfokú automatizmusra törekszenek. Úgy vélekedett, a bankszektor operációs lehetőségét figyelembe véve, az összes munkatárs átcsoportosításával 2015 harmadik negyedévének végére végezhetnek a bankok az átszerződésekkel.

Arról, hogy a forintosítással ki fog jól járni, kifejtette: "aki bízott a kormányban és bízott a bankszövetségben, tehát fizette mindig rendesen a hiteleit, és belépett az árfolyamgátba a lakáshitelesek közül, ők fognak a legjobban járni". Ezt azzal magyarázta, hogy akik az árfolyamgátba beléptek, kaptak a kormánytól és a bankoktól is valamennyi kedvezményt, és a kormánytól kapott kedvezmény "extra módon" megmarad nekik.

A banki operáció a főtitkár szerint a jövő év negyedik negyedévében szabadulhat fel, akkortól koncentrálhatnak a normál üzleti működésre és futhat fel a hitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!