Gazdaság

2009.06.17. 20:00

Új kulcsok az ingatlanadónál

Döntött a kormány szerdai ülésén az adótörvények módosításáról - jelentette be az ülés utáni kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos.<br>

Szollár Domokos elmondta, hogy a kormány döntött az ingatlanadóval kapcsolatos adókulcsokról. A tervek szerint annak nem kell fizetnie, akinek egy ingatlanja van és az 30 millió forintnál kevesebbet ér. Akkor sem kell fizetni, hogy két ingatlan van és az első 30, a második pedig 15 millió forintnál ér kevesebbet. A harmadik ingatlantól kezdve azonban a teljes érték után kell fizetni: 30 millió forintos értékig 0,25 százalékos lesz a kulcs, 30 és 50 millió forint között 0,35 százalékos, 50 millió forint értékhatár felett pedig 0,5 százalékos. Ezek az adókulcsok érvényesek akkor is, ha valakinek egy ingatlanja van, ám az többet ér 30 millió forintnál.

A kormányszóvivő összegzése szerint tehát alacsonyabbak lettek a kulcsok, viszont több ingatlan után kell majd adózni. A várható bevételt ez a változás valószínűleg nem befolyásolja.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a béren kívüli juttatások átalakításával kapcsolatban is megszülettek a döntések. A kafetéria adókulcsa a korábban tervezett 32 százalék helyett 25 százalékra csökkent. Megszűnik emellett az a 400 ezer forintos plafon, amelyet egy évben lehetett eddig adni. Néhány kivétel azonban lesz, a meleg étkezési utalványból havonta maximum 18 ezer forintos értékben adhatnak majd a munkaadók.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban is döntött a kormány - mondta Szollár Domokos. Továbbra is az a terv, hogy az APEH szedje be a pénzt, ami később teljes egészében az önkormányzatokhoz kerül. Az önkormányzatok pedig döntési jogot kaptak azzal kapcsolatban, hogy melyik vállalkozó kapjon kedvezményt vagy akár mentességét. Ezt az APEH nem mérlegelheti.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!